Colind pentru cei departe de tara

                          MESAJ DE SĂRBĂTORI,
Fie ca fiecare zȃmbet pe care îl vezi zi de zi pe feṭele celor dragi să ascundă un miracol, fiecare fulg de nea pe care îl prinzi în palmă iarna aceasta să tăinuiască o bucurie, fiecare intersectare cu un colindător să iṭi dăruiasca o dorinṭă împlinită, iar fiecare ascultare a corului de îngeri ce vestesc Naṣterea lui Hristos să iṭi aducă belṣug ṣi fericire !!
         ACTIV SPIRIT VĂ UREAZĂ UN  CRĂCIUN FERICIT TUTUROR!
EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A EUROPEI DE NORD

Parohia Ortodoxă Română ” Adormirea Maicii Domnului ” din Bredäng Stockholm

Bredängsvägen 260,
Box:2072,
127 02 SKÄRHOLMEN
Org. nr: 802013 – 5375
Pg: 65 71 15 – 2
BG: 5296 – 2693
Tel. 08 – 531 807 44
Mobil. 070 – 432 19 80
Mail: preot.borca@gmail.com
www.stmaria.se 
                                                                  Proiect X-2008 din Bredäng, Stockholm – 2010.12.19
                                                                                                                                                    
Iubiţi credincioşi,

Peste doar câteva zile vom sărbători Sfânta şi Minunata Naştere a Domnului Iisus Hristos. Este vremea când ne ridicăm ochii sufletului către Cer, unii mulţumind lui Dumnezeu pentru binecuvântările Sale, alţii cu credinţa nestrămutată că rugăciunile le vor fi auzite şi împlinite. Eu însumi mă aflu printre aceştia din urmă şi vin în faţa Domniilor Voastre, prin intermediul acestor rânduri, cu speranţa că încă îmi sunteţi alături, că încă suntem împreună pe acest anevoios drum, la care am pornit în urmă cu peste 25 de ani.

În momentul acesta, dragii mei, mai mult decât în oricare altă cumpănă peste care am trecut de-a lungul vremii, am nevoie de sprijinul Vostru ! Situaţia este critică, simt că suntem pe punctul de a pierde lupta. De aceea am nevoie de Voi, enoriaşii mei! Nu trebuie să lăsăm vrăjmaşul să ne doboare! Am luptat prea mult pentru ridicarea Bisericii noastre pentru a învinge el atât de uşor! Mulţi dintre binefăcătorii acestui Sfânt Locaş au plecat la Domnul fără să îşi vadă visul împlinit. Dar au închis ochii crezând că nepoţii lor vor primi Sfântul Botez în Biserica cea Nouă. Atât memoriei lor, cât şi copiilor noştri le suntem datori acum să nu cedăm! Să ne reunim din nou forţele pentru împlinirea acestui vis mareţ, pentru Biserica noastră Ortodoxă!

Dragii mei, suntem atât de aproape de făurirea acestui Sfânt Locaş de închinăciune! Mai aproape chiar decât credeţi mulţi dintre Dumneavoastră. Dar acum este nevoie de Sprijin şi Unire!

Din vara anul viitor, deci peste puţină vreme, va începe construcţia Bisericii de lemn. Acest lucru va fi posibil întrucât finanţarea va fi făcută de către un grup de oameni de afaceri suedezi. Problema este ACUM, căci imposibilitatea de plată a unor facturi periclitează serios situaţia. Am ajuns în acest impas întrucât numărul celor care au contribuit a fost nesperat de mic, faţă de câţi enoriaşi numără parohia noastră. Atât familia mea, cât şi alte familii binefăcătoare, am făcut în nume personal împrumuturi la bănci, banii împrumutaţi fiind în totalitate folositi pentru achitarea facturilor restante. Amintesc aici familia Corniţa (305.000 kr), familia Malke (70.000 kr), pr. Cosofreţ Mircea din Belgia (100.000 kr), familia Sas (90.820 kr), Angela Bartoi (150000 kr), fam. Pr. Borca (500.000 kr),o altă familie 600.000 kr.

Pentru acei dintre Dumneavoastră care se întreabă pe ce anume s-au cheltuit atât banii din donţiile credincioşilor, cât şi cei din împrumuturi, vă voi prezenta succint toate cheltuielile făcute pentru obţinerea tuturor aprobărilor necesare dreptului de construcţie (Bygglov):

Stadsbyggnadskontoret - planarkitekt - total 214 172 kr.
Exploateringskontoret - Projektledare - total 1 000 kr.
Regionsjurist  Richard Austadius –  consultatia juridica cand s-a semnat actul cu Patriarhia Română 12 294 kr.
Bygganalys AB - huvudentreprenör - total 898 739 kr.
e.l.e  Arkitekter AB - Arhitect Tomas Enekvist - total 562 152 kr.
FSD Fire Safety Design - pompieri -  220 612 kronor. Rest de plata = 64 187 kr.
SWECO VBB AB - Geoteknisk utredning  - total 121 819 kr.
AF-Ingemansson AB - ljud - 158 553 kr.
KE Gruppen AB - byggkonstruktion –  208 600 kr. Rest de plată = 148 600 kr.
Novamark AB - parkprojektering - total 105 856 kr.
Finansieringslotsen -  total 7 500 kr.
ABA Kopiering AB -  total 1 005 kr.
Svenska kyrka i Skärholmen – chiria localului din Bredäng - 60 000 kr pe an.
Lantmäteriet – inregistrarea pamantului – 4 205 kr.
Lantmäterimyndigheten i Stockholms Kommun -  Stadsbyggnadskontoret - delimitarea pamantului – 23 920 kr.
Rebecca Ancker – Personal Consulting 10 125 kr.
Dupa cum puteţi vedea, încă mai sunt de achitat 212.787 kr. Toate plăţile au putut fi onorate prin ajutorul primit din partea oamenilor de bine care au înţeles importanţa idealului nostru, acela de a ridica o Casă pentru Domnul. Dar, întrucat numai donaţiile Dumneavoastră nu au putut să acopere suma totală a tuturor facturilor, a fost nevoie să apelăm, aşa cum vă spuneam şi în paragraful anterior, la împrumuturi în nume personal. Astfel, pe lângă restul de plată al facturilor restante, trebuie să luăm în calcul şi restituiea acestora, adăugând aici suma ce trebuie înapoiată Elenei Borca (de la care au fost împrumutaţi 176.000 kr în perioada 2008 – 2010). Eu, personal, am imprumutat numai in anul 2010 parohia cu suma de 42.200 kr, la care se adaugă suma totală a cheltuielilor efectuate atât în anul 2008 (cu înscăunarea Prea Sfinţiei Sale, Episcopul Macarie), cât şi în anul 2009 (cu punerea pietrei de Temelie).

În continuare vă voi prezenta lista cu cele mai urgente cheltuieli, astfel ca Dumneavoastră să întelegeţi cu mai mare uşurinţă situaţia grea în care se află parohia noastră.
Chiria restantă pentru perioada iulie-decembrie 2010 pentru actualul sediu al parohiei, 30.000 kr (6 luni x 5000 kr/lună)
Chiria terenului primit de la autorităţile suedeze, 42. 750 kr (se plăteşte trimestrial)
Restituirea împrumului făcut în nume personal de către familia Corniţa, 305.000 kr
Factura pentru affers planul efectuat de Rebecca Ancker, 12.094 kr
Rata împrumut Swedbank familia Borca, 6 188 kr (se plăteşte lunar)
Rata împrumut Angela Bartoi, 2 777,39 kr (se plăteşte lunar)
Restituirea împrumutului făcut în nume personal de către familia Sas, 90.820 kr
Contravaloarea restanţei la firmele care au lucrat în prima etapa, cea a aprobărilor, 212.787 kr
Dupa cum puteţi vedea, dragii mei, în această lună urgenţele de plată ale parohiei noastre sunt de circa 702.416,39 kr.

Aşadar, iubiţi fraţi întru Hristos, este nevoie de încă un efort din partea tuturor! Orice mică donaţie poate însemna mult dacă vine din partea fiecăruia dintre noi! Faceţi-vă simţită prezenţa în viaţa acestei parohii, care a luat fiinţă din dorinţa oamenilor şi pentru oameni.

Ataşat acestei scrisori vă mai trimit:
Calendarul de perete pentru anul 2011 (20 kr, din care 10 kr revin Episcopiei Nordului şi 10 kr Parohiei ”Adormirea Maicii Domnului”)
Calendarul-agendă pentru anul 2011 (30 kr, din care 20 kr revin Episcopiei Nordului, iar 10 kr Parohiei ”Adormirea Maicii Domnului”)
Inbetalningskort, în care trebuie să specificaţi suma pentru calendare (50 kr), suma anuală pentru cultul religios, în valoare de 25 kr/lună/adult x 12 luni (300 kr) şi suma pe care aveţi bunătatea să o daruiţi pentru construirea noii biserici.

Dragii mei, îmi doresc din tot sufletul ca Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos să vă găsească sănătoşi, iar Bucuria, Liniştea, Pacea, să aibă loc de cinste la mesele Domniilor Voastre!

Bunul Dumnezeu să ne ajute!          Preot paroh, Gheorghe Borca

România, bronz la Europene. Am bătut Danemarca!!!

România învinge Danemarca în meciul pentru medaliile de bronz și se califică direct la Campionatul Mondial care va avea loc în 2011 în Brazilia. România a răzbunat înfrângerea din grupe și le-a furat medaliile de bronz danezelor pe propriul teren. Tolnai este eroul României, cu 53 la sută procentajul aruncărilor parate!!!!!!

Marcatoarele tricolorelor: Neagu 6 goluri, Nechita 4, Stanca 2, Ardean 2, Fiera 1, Geiger 1.
Amariei: ”M-am bucurat enorm”
”A fost o finală extraordinară. M-am bucurat enorm de mult și am reușit să fiu alături de ele ca suporter”, a spus Carmen Amariei, marea absentă de la Europene, cu lacrimi în ochi.
Voina: ”O victorie care înseamnă mult pentru toți cei care înțeleg acest sport”
”E greu după un astfel de joc să vorbești. E o victorie care înseamnă foarte mult pentru cei care iubesc această echipă și care înțeleg acest sport. Fetele au vrut și au dat totul. Eu n-am crezut că mai pot reveni la 24 de ore după semifinala. În puținele ore care au trecut de la semifinală fetele și-au pus în cap să schimbe totul, să răzbune toate insuccesele. E mult mai ușoară o finală mare, pentru că oricum ai argintul, dar această victorie este uriașă și fetele merită toate felicitările”, a spus Radu Voina.
Tolnai: ”S-a văzut că am luptat cot la cot”
”A fost un meci foarte greu. S-a văzut că am luptat cot la cot, și am reușit să învingem. Fiecare și-a dorit să lupte și să dea totul, a declarat Talida Tolnai. 
Neagu: ”E o bucurie mai mare decât dacă am fi câștigat finala mare”
”A fost tristețe mare că am pierdut semifinala, a fost un meci încrâncenat. am vorbit cu fetele că vrem să ne răzbună, și că vrem să le batem aici în fața a peste 10.000 de fani. Meci greu și fizic și psihic, ne-am luptat din suflet și poate e o bucurie mai mare decât dacă am fi câștigat finala mare”, a spus Cristina Neagu.
Am depășit coșmarul finalelor mici pierdute
Talida Tolnai a avut o intervenție absolut magistrală, cu vârfurile degetelor a deviat o minge care se îndrepta către vinclu cu 30 de secunde înainte de final. Fetele noastre au ținut excelent mingea pe final de meci și au obținut medaliile de bronz. Am depășit acel coșmar al finalelor mici.
România a tremurat din nou pe final, până în ultimele secunde iar emoțiile au fost uriașe. Ada Nechita a marcat trei goluri uriașe în repriza a doua, apărarea a făcut baraj în fața semicercului, având doar câteva ezitări iar Tolnai epuizase toate epitetele încă de la meciul din semifinale cu Suedia și ne-a făcut doar să urlăm de bucurie la fiecare intervenție a ei.
Puteam avea un final mai liniștit dacă nu grăbeam câteva acțiuni ofensive și dacă nu luam câteva decizii pripite, dar altfel probabil că naționala feminină de handbal a României ar fi purtat un alt nume. O victorie uriașă în fața naționalei care reprezintă patria handbalului.

CONCERT-Colinde de Craciun

Colinde de Crăciun
   CONCERT

Susţinut de solista de muzică folk

 TANIA  GANEA








25 - 26 DECEMBRIE, după Sfânta Liturghie


Local: Bredäng Kyrka
Adresa: Bredängsvägen 260

Reper: statia de metrou  Bredäng, linia rosie

Masa de Crăciun- 26 Decembrie.

Vă aşteptăm cu drag.

Info: 08 - 531 807 44  
Mobil: 070-497 46 63

Modele de patriotism şi spiritualitate, evocate la Stockholm în onoarea Zilei Naţionale a României

Modele de patriotism şi spiritualitate, evocate la Stockholm în onoarea Zilei Naţionale a României


 "Episoade însângerate ale istoriei României. Gheorghe I. Brătianu şi Valeriu Gafencu - de la suprimarea fizică la veşnicia spirituală."Acesta a fost titlul sub care , duminică, 28 noiembrie 2010, începând cu ora 16.30, la sala de conferinţe a Bisericii Suedeze din districtul Bredang, Stockholm, a avut loc o conferinţă susţinută de către domnii Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1Decembrie 1918- Alba Iulia, şi Dan Mardare.
 Expozeurile au fost însoţite de secvenţe video, descriind fragmente ale biografiei lui Gheorghe I. Brătianu precum şi a lui Valeriu Gafencu .



 Evocarea celor două personalităţi a constituit şi un prilej pentru a evidenţia necesitatea sublinierii existenţei unei ierarhii a valorilor româneşti perene în contextul unui eveniment important cum este Ziua Naţională a României. Reabilitarea acestor valori in societatea contemporană apare cu atât mai necesară cu cât discursul public, în general, s-a îndepărtat de expunerea modelelor de moralitate, sacrificiu şi spiritualitate, dedicate dezinteresat propăşirii idealurilor poporului român.





Evenimentul a fost dedicat Zilei Naţionale a României şi s-a bucurat de o audienţă numeroasă, fiind remarcată prezenţa doamnei Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.

Prelegerea despre Gheorghe I. Brătianu a fost susţinută de către Florin Alexandru Dănilă iar cea despre Valeriu Gafencu de către Dan Mardare.




Interesul comunităţii românilor din Capitala Suediei pentru evocările pe teme istorice din cadrul acestor manifestări, a fost confirmat şi cu prilejul activităţii culturale desfăşurate în ultima duminică a lunii noiembrie 2010. Cei ce frecventează biserica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi locaţie, sunt deja familiarizaţi cu seria de manifestări dedicate istoriei şi spiritului românesc, organizate sub sigla organizaţiei de tineret "Activ Spirit" aparţinând Asociaţiei Culturale româno-suedeze "Frăţia".

Pentru cei care au asistat la eveniment până la finalul acestuia, alături de subiectele deosebite, atenţia pentru detaliile expunerilor, implicarea emoţională şi elocinţa celor doi vorbitori au oferit un prilej de trăire românească autentică şi de abordare a problematicii reevaluării modelelor reprezentative pentru societatea românească contemporană, a autenticităţii şi vizibilităţii acestora atât în ţară cât şi peste hotare.

1 December- The national holiday of Romania.Happy National Day, Romania!

                                    Happy National Day, Romania!


Union of Transylvania with Romania was declared on December 1 [O.S. November 18] 1918 by the assembly of the delegates of ethnic Romanians held in Alba Iulia.

The national holiday of Romania, the Great Union Day (also called Unification Day) occurring on December 1, commemorates this event. The holiday was set after the 1989 Romanian Revolution, and marks the unification not only of Transylvania, but also of the provinces of Banat, Bessarabia and Bukovina with the Romanian Kingdom, in 1918, the Union of Transylvania with Romania being the last event, sealing the unification of the country.



Alba Iulia National Assembly
 
On December 1, 1918 (November 18 Old Style), the National Assembly of Romanians of Transylvania and Hungary, consisting of 1,228 elected representatives of the Romanians in Transylvania, Banat, Crişana and Maramureş, convened in Alba Iulia and decreed (by unanimous vote)

“ the unification of those Romanians and of all the territories inhabited by them with Romania. ”
The Resolution voted by the National Assembly stipulated also the "fundamental principles for the foundation of the new Romanian State":
Full national freedom for all the co-inhabiting peoples. Each people will study, manage and judge in its own language by individual of its own stock and each people will get the right to be represented in the law bodies and to govern the country in accordance with the number of its people.
Equal rights and full autonomous religious freedom for all the religions in the State.
Full democratic system in all the realms of public life. Suffrage universal, direct, equal, secret, in each commune, proportionally, for both sexes, 21 years old at the representation in communes, counties or parliament.
Full freedom of the press, association and meeting, free propaganda of all human thoughts.
Radical agrarian reform. All the assets, above all the big ones, will be inscribed. The wills by which the heir consigns the land to a third party will be abolished; meanwhile, on the basis of the right to cut down estates freely, the peasant will be able to his own property (ploughing land, pasture, forest), at least one for him and his family to labour on. The guiding principle of this agrarian policy is promoting social evening, on the one hand, and giving force to production, on the other.
The industrial workers will be granted the same rights and privileges that are in force in the most advanced western industrial states.
The union was conditional, and demanded the preservation of a democratic local autonomy, the equality of all nationalities and religions.
The Resolution of the National AssemblyThe Assembly also formed from 200 of its members, plus 50 co-opted members a High National Romanian Council of Transylvania, the new permanent parliament of Transylvania.
The next day, on December 2, 1918 the High National Romanian Council of Transylvania formed a government under the name of Directory Council of Transylvania (Consiliul Dirigent al Transilvaniei), headed by Iuliu Maniu.
On December 11, 1918, King Ferdinand signed the Law[3] regarding the Union of Transylvania, Banat, Crişana, the Satmar and Maramureş with the Old Kingdom of Romania, decreeing that
“ The lands named in the resolution of the Alba-Iulia National Assembly of the 18th of November 1918 are and remain forever united with the Kingdom of Romania.

1 Decembrie - Ziua Națională a României. LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!


1 decembrie este Ziua Națională a României, potrivit Constituției din 2003, articolul 12, alineatul 2. Această zi a fost adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sărbătoare publică a României.

Semnificații istorice


La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.
Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial și a știut să se afirme în contextul mișcării de eliberare a popoarelor și al victoriei principiului naționalităților în Europa.
Rezoluția votată de Marea Adunare Națională, proclama:
- Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
-Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.

-Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
-Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
-Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
-Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

 Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I și votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919, în unanimitate.

Rezoluția Unirii e citită de Vasile Goldiș la Alba Iulia, 1 decembrie 1918: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”




Carte poştală emisă cca. 1918–1919 pentru a sărbători Unirea. A se observa traseul ciudat al graniţei de vest a ţării: este cuprins întreg Maramureşul, o parte mai mare a Crișanei, cu posibilitatea extinderii Banatului până la Tisa și Dunăre. Granițele definitive vor fi stabilite abia în 1920






CARTI online

CARTI online


In engleza

http://www.literature.org/   - Aici puteti citi o multime de cãrti din literatura universalã, în limba englezã.
http://www.gutenberg.org/  - Pe acest site aveti ocazia sã alegeti, din sute de optiuni, cãrtile în limba englezã care vã intereseazã.
 • http://www.free-ebooks.net/  - Aveti de ales dintr-o multitudine de oferte, în englezã, împãrtite pe categorii.
 • http://www.bibliomania.com/  - Accesând sectiunea "Read", puteti citi sute de cãrti în englezã, împãrtite în mai multe categorii.
http://www.books.google.com/  - Cel mai cunoscut motor de cãutare pe internetare si o sectiune cu opere în limba englezã, din diverse categorii,de la grãdinãrit si retete de bucãtãrie pânã la literaturã.

Pagini în limba românã

http://www.romaniaeuropa.com/ - Puteti citi în sectiunea "Cãrti online" opere si lucrãri din domenii diverse.
http://www.carti.x6.ro/  - Pe acest site aveti de ales din peste 10.000 de cãrti.
www.e-scoala.ro/biblioteca/index.html  - Aici gãsiti câteva dintre cãrtile necesare elevilor.
http://www.editura.liternet.ro/ - Puteti citi opere ale unor autori români, atât prozã, cât si poezie.
http://www.biblioteca-online.ro/  - Gãsiti câteva lucrãri ale unor scriitori români.
http://www.polirom.ro/  - În sectiunea "Bibliotecã online" de pe acest site puteti descãrca zeci de cãrti.
http://www.bmb-on-line.ro/  - La aceastã paginã puteti lectura operele câtorva autori clasici români.
http://www.e-librarie.ro/  - Pe acest site puteti gãsi cãrti scrise în românã si în englezã din multe domenii.
http://www.biblior.net/  - Bibliotecã virtualã cu opere românesti.
• ro.wikisource.org  - Gãsiti documente istorice, poezii si cãrti românesti.
http://www.cartiaz.ro/  - Pe aceastã paginã de internet aveti ocazia sã cititi cãrti din domenii diferite.
http://www.scribd.com/  - Pentru a citi cãrti în românã, accesati sectiunea "Explore" (în partea de sus a ecranului) si apoi tineti cursorul mouse-ului pe "English" (în centrul ecranului) si alegeti "român".

Opere audio

 • http://www.cartiaudio.eu/  - Puteti asculta câteva opere strãine celebre si le puteti descãrca în calculator.
 • http://www.audiocarti.eu/  - Si pe acest site aveti ocazia sã ascultati opere românesti si strãine.

28 NOIEMBRIE -Conferinţă Activ Spirit - "Episoade însângerate ale istoriei României. Gheorghe I. Brătianu şi Valeriu Gafencu - de la suprimarea fizică la veşnicia spirituală."

Stockholm -Conferinţă Activ Spirit:

"Episoade însângerate ale istoriei României. Gheorghe I. Brătianu şi Valeriu Gafencu - de la suprimarea fizică la veşnicia spirituală."



Duminică 28 noiembrie, începând cu ora 16.30, la sala de conferinţe a Bisericii Suedeze din districtul Bredang, Stockholm, va avea loc conferinţa cu tema "Episoade însângerate ale istoriei României. Gheorghe I. Brătianu şi Valeriu Gafencu - de la suprimarea fizică la veşnicia spirituală."

Prelegerea despre Gheorghe I. Brătianu va fi susţinută de către Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1Decembrie 1918- Alba Iulia, iar cea despre Valeriu Gafencu de către Dan Mardare. Expozeurile vor fi însoţite de secvenţe video care descriu fragmente ale biografiilor celor două personalităţi.

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate sub sigla organizaţiei de tineret "Activ Spirit" aparţinând Asociaţiei Culturale româno-suedeze "Frăţia".

Evocările pe teme istorice din cadrul acestor manifestări s-au dovedit de-a lungul timpului a fi interesante pentru comunitatea românilor din capitala Suediei , cei ce frecventează biserica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi locaţie, fiind familiarizaţi cu activităţile culturale de tipul celei anunţate pentru ultima duminică a lunii noiembrie 2010.

Pregatiri pentru Moş Nicolae

In ajunul Sf Nicolae toti copiii sunt asteptati impreuna cu parintii sa-l intampine pe MOS NICOLAE - Dumineca 5 Decembrie 2010, ora 16:00 dupa Sf.Liturghie la Biserica din Bredäng. Bredängsvägen 260

Pana atunci Mos Nicolae pregateste darurile iar voi copii incercati sa va pregatiti cu poezii si cantece ca batranul Mos Nicolae sa fie primit cu bucurie de voi si sa-l faceti sa se simta bine ca la anul sa fie mai bun si mai darnic cu toti copiii cuminti.
Va asteptam cu drag la serbarea lui Mos Nicolae
Consiliul Asociatiei Fratia

Pentru informatii puteti sa ne contactati la tel: 070-497 46 63, email: elena.borca@gmail.com sau direct la biserica din Bredäng in fiecare Duminica intre orele 14.00 - 17.00

Cursuri de Limba Suedeza pentru incepatori si avansati (curs intensiv) la biserica din Bredäng

Asociatia Culturala Fratia, impreuna cu Asociatia tineretului Activ Spirit si Biserica Ortodoxa Romana "Adormirea Maicii Domnului" din Bredäng - Stockholm organizeaza Cursuri de Limba Suedeza pentru incepatori si avansati (curs intensiv) la biserica din Bredäng, Duminica intre orele 15.00 - 17.00


Profesoare: Doamna Irma Velasques Castro - curs de incepatori
Doamna Rodica Danielsson - curs intensiv pentru avansati

Cei interesati sunt rugati sa ne contacteze prin telefon: 070-497 46 63 prin email: elena.borca@gmail.com sau inscrie pe lista la biserica din Bredäng in fiecare Duminica incepand cu ora 14.00
Pentru inceperea cursului intensiv pentru avansati este nevoie de 10 persoane.
Pentru incepatori 20 de persoane.
Dupa inscriere se vor anunta inceperea cursurilor.
Cu stima,
Consiliul asociatiei Fratia

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE LA BISERICA DIN BREDÄNG

EPISCOPIA ORTODOXA ROMANA A EUROPEI DE NORD

PAROHIA ORTODOXA ROMANA “Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE LA BISERICA DIN BREDÄNG


OCTOMBRIE

Duminicã 3 oct. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
Duminica 10 oct. ora 14.00 - Sfanta Liturghie
Joi 14 oct. ora 14.00 - Sfanta Liturghie
(Sfânta Cuv. PARASCHEVA)
Duminica 17 oct. ora 14.00 - Sfanta Liturghie
Duminica 24 oct. ora 14.00 - Sfanta Liturghie
Marti 26 oct. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
(Sfântul Mare Mucenic DIMITRIE, Izvorâtorul de Mir
Duminica 31 oct. ora 14.00 - Sfanta Liturghie

NOIEMBRIE


Sâmbatã 6 nov. ora 12.00 - POMENIREA MORTILOR
Duminicã 7 nov. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
Duminicã 14 nov. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
Duminica 21 nov. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
(Intrarea in Biserica a Maicii Domnului) – (Dezlegare la peste)
Duminicã 28 nov. ora 14.00 - Sfânta Liturghie - (Dezlegare la peste)
Marti 30 nov. ora 14.00 - Sfânta Liturghie - (Dezlegare la peste)
(Sfântul Apostol ANDREI, cel Întâi chemat , ocrotitorul României)
OBS! – 15 Noiembrie – ÎNCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI

DECEMBRIE

Duminica 5 dec. ora 14.00 - Sfânta Liturghie - (Dezlegare la peste)
Duminicã 12 dec. ora 14.00 - Sfânta Liturghie - (Dezlegare la peste)
Duminicã 19 dec. ora 14.00 - Sfânta Liturghie - (Dezlegare la peste)
Sambata 25 dec. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
(NASTEREA DOMNULUI - CRÃCIUNUL)
Duminica 26 dec. ora 14.00 - Sfânta Liturghie
(Soborul MAICII DOMNULUI) – Ora 16.00 Colinde de Craciun si Agapa Crestineasca cu participarea Preasfintitului MACARIE

Bredäng, 2010.10.31
Pr. Gheorghe BORCA
Tel. 08-531 807 44
Mobil 070-432 1980
http://www.stmaria.se/

Romanian national radio station will produce a show about the project of the first church with Romanian traditional architecture in Scandinavia and about the Romanian community in Stockholm

 Mrs. Eugenia Guzun and Angela Cerven, editors and producers of the radio show " Romanians in the World", from Radio Romania, will be present in Sweden, from 24 to 30 September 2010 .
 Eugenia's and Angela's journalistic approach , will be supported by the Romanian-Swedish Cultural Association "Frăţia" and aims to make a report about the project of building the first church with a traditional Romanian architecture and a Romanian cultural complex in Stockholm. Also, the journalists Eugenia Guzun and Angela Cerven, are interested in the Romanian community here.
 During their presence in Stockholm, producers of the radio show " Romanians in the World", will interview Romanians and Swedes, private persons and officials, representatives of institutions that have engaged and involved in the project of Romanian architectural ensemble initiated by the Romanian-Swedish Cultural Association "Frăţia" in the Sweden's capital city. Also, on September 26, Eugenia Guzun and Angela Cerven will be present at the Romanian church dedicated to the Assumption, in Bredang-Stockholm, where, after mass, journalistic approach will continue through interviews and discussions about Romanian communities in the world and especially in Sweden.

Radio România realizează o emisiune despre proiectul primei biserici cu arhitectură tradiţională românească din Scandinavia şi despre comunitatea românilor de la Stockholm

 Realizatoarele emisiunii "Români în lume" de la Radio România Actualităţi, doamnele Eugenia Guzun si Angela Cerven se vor afla în Suedia, în perioada 24-30 septembrie 2010. Demersul jurnalistic al Eugeniei Guzun si  Angelei Cerven va fi sprijinit de Asociaţia Culturală româno-suedeză "Frăţia" şi vizează realizarea unui reportaj despre proiectul construirii primei biserici cu arhitectură tradiţională românească şi a unui complex cultural cu specific românesc la Stockholm precum şi despre comunitatea românilor de aici. Pe parcursul prezenţei lor la Stockholm, realizatoarele emisiunii "Români în lume" vor intervieva români şi suedezi, persoane private şi oficiali, reprezentanţi ai unor instituţii care s-au implicat şi se implică în proiectul ansamblului arhitectural românesc iniţiat de Asociaţia Culturală româno-suedeză "Frăţia" din Capitala Suediei. De asemenea, în data de 26 septembrie, Eugenia Guzun si Angela Cerven vor fi prezente la biserica românească cu hramul Adormirea Maicii Domnului din cartierul Bredang- Stockholm, unde, după slujbă, vor continua demersul jurnalistic prin interviuri şi discuţii cu românii din Stockholm, pe tema activităţii comunităţilor româneşti din Suedia şi din lume.

Rumänsk-talande volontärer önskas till nytt Center för hemlösa EU-medborgare i Stockholm !

Rumänsk-talande volontärer önskas till nytt Center för hemlösa EU-medborgare i Stockholm !

 Stockholms Stadsmission planerar ett Rad- och Stödcenter för hemlösa och/eller arbetslösa medborgare fran andra EU-länder i Stockholm.
 Centret kommer att drivas i samarbete med Stockholms stad, Arbetsförmedlingen och flera andra ideella organisationer i Stockholm. Centret kommer att pabörjas den 1 november 2010 och beräknas sta klart den 1 mars 2011.

Centret kommer att:

1-ge möjligheter till dusch, tvätt och mat,
2-informera om det svenska samhället och förmedla kontakt mellan myndigheter och individer,
3-bidra till ökade kunskaper och förmedla kontakt till kompetensutveckling för EU-medborgare (t.ex. genom 4-sprakträning i svenska och översättning av skolbetyg eller betyg fran arbetsgivare till svenska),
bygga en hemsida med information om det svenska samhället pa flera sprak.

Vi söker nu frivilliga som kan tolka och/eller översätta till och fran rumänska (eller bulgariska, polska och ryska) och vill arbeta med och för utländska EU-medborgare i Stockholm!
Uppdraget kommer att vara mycket varierande. Frivilliga kan välja att arbeta i nätverksarbete med myndigheter och organisationer eller mer direkt med hjälpsökande människor i verksamheten.
Vi har inget minimikrav för frivilliga volontärer. De som är villiga att göra en regelbunden insats är lika välkomna som de som bara kan komma en eftermiddag. Du ska våra intresserad av människor och vara villig att arbeta med andra fran olika kulturer och bakgrunder.
Om du är intresserad av att arbeta frivilligt för och med utländska EU-medborgare i Stockholm, kontakta oss!

Projekt EU-medborgare –
Råd- och Stödcenter för hemlösa/arbetslösa EU-medborgare
Stockholms Stadsmission
Kontaktperson: Malena Bonnier
Tel: 08-787 86 77, 070-222 98 23
E-mail: malena.bonnier@stadsmissionen.se

MER INFORMATION OM RÅD- OCH STÖDCENTRET


Centret kommer att:
• ge möjligheter till dusch och tvätt och servera enklare mat till hemlösa och/eller arbetslösa,
• informera om det svenska samhället och förmedla kontakt mellan (både svenska och utländska) myndigheter och medborgare från andra EU-länder,
• bidra till ökade kunskaper och förmedla kontakt till kompetensutveckling för EU-medborgare (t.ex. genom språkträning i svenska och översättning av skolbetyg eller utlåtanden från arbetsgivare till svenska),
• bygga en hemsida med information om det svenska samhället på flera språk.

Vi har inget minimikrav på de frivilliga volontärer som vill arbeta på Centret. De som kan arbeta en gång i veckan är lika välkomna som de som bara kan komma en gång i månaden.
Frivilliga tolkar/översättare på Centret kommer främst att arbeta med att:
· informera våra klienter om hur det svenska samhället fungerar,
· intervjua klienter och utreda deras problem och behov (tillsammans med anställd personal på Centret),
· tolka vid informationsmöten mellan klienter och olika organisationer och myndigheter,
· översätta samhällsinformation från och till orginalspråk.

Stockholms Stadsmission caută voluntari care pot interpreta şi/sau traduce din şi în limbile bulgară, poloneză, romani, română sau rusă şi care ar dori să lucreze cu şi pentru cetăţenii UE străini din Stockholm!

Stockholms Stadsmission caută voluntari care pot interpreta şi/sau traduce din şi în limbile bulgară, poloneză, romani, română sau rusă şi care ar dori să lucreze cu şi pentru cetăţenii UE străini din Stockholm!


 Stockholms Stadsmission este o organizaţie non-profit, care furnizează activităţi pentru persoanele fără adăpost, persoanelor dependente, copii, adolescenţi şi persoane în vârstă.
 Stockholms Stadsmission plănuieşte realizarea în Stockholm a unui centru de consiliere şi asistenţă pentru cetăţenii fără adăpost şi/sau fără loc de muncă din alte state UE.
 Acest centru va funcţiona în colaborare cu Primăria Stockholm, Agenţia de plasare a forţei de muncă şi câteva alte organizaţii non-profit din Stockholm. Construcţia acestui centru va începe la 1 noiembrie 2010 şi va fi finalizată complet la 1 martie 2011.

Centrul va furniza:

1-incinte pentru duş şi spălarea rufelor şi va servi hrană simplă,
2-informaţii despre societatea suedeză şi va intermedia contactul dintre autorităţile publice şi persoanele fizice,
3-va contribui la dezvoltarea cunoştinţelor şi va facilita accesul cetăţenilor UE la dezvoltarea competenţelor (precum cursuri de limba suedeză şi traducerea calificativelor şcolare şi a declaraţiilor din partea angajatorilor în limba suedeză),
4-va crea o pagină web care să conţină informaţii despre societatea suedeză în mai multe limbi.

Căutăm voluntari care pot interpreta şi/sau traduce din şi în limbile bulgară, poloneză, romani, română sau rusă şi care ar dori să lucreze cu şi pentru cetăţenii UE străini din Stockholm!
 Sarcinile vor fi variate. Voluntarii pot alege să lucreze pentru dezvoltarea colaborării cu autorităţile şi organizaţiile sau, mai direct, cu persoane care au nevoie de ajutor.
 Dacă sunteţi interesat să lucraţi voluntar pentru şi cu cetăţenii UE străini din Stockholm, vă rugăm contactaţi-ne!

Proiect cetăţeni UE
Stockholms Stadsmission
Contact: Malena Bonnier
Nr. tel: 08-787 86 77, 070-222 98 23
E-mail: malena.bonnier@stadsmissionen.se

Rezonanţe spirituale şi istorice româneşti de la Alba Iulia la Stockholm

Conferinţa cu tema `` Alba Iulia, peste două milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina``- susţinută în cadrul activităţilor Organizaţiei de tineret a Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia, la Stockholm, de către Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, a reprezentat, duminică, 22 august 2010, un eveniment care a subliniat importanţa Capitalei Spirituale a românilor aducând în discuţie atât importanţa evoluţiei oraşului de-a lungul istoriei cât şi perspectivele frumoase pe care le pot reprezenta proiectele de punere în valoare ale vestigiilor istorice care definesc personalitatea distinctă a Cetăţii Marii Uniri.


Preasfinţitul Dr. Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord, a onorat manifestarea în cadrul căreia a luat cuvântul, vorbind despre moştenirea ortodoxă ce ţine de acest oraş şi despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia însă şi despre nevoia cultivării credinţei ortodoxe şi identităţii româneşti în diaspora, ”pentru a nu ne înstrăina spiritual de noi înşine şi de poporul român”, după îndemnul Patriarhului României, adresat românilor de pretutindeni la Duminica românilor migranţi.
 Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord a evocat alături de alte aspecte, importanţa unora dintre primele tipărituri în limba română , realizate la Alba Iulia, precum şi sacrificiile făcute pe altarul evoluţiei spirituale româneşti în strânsă legătură cu ceea ce a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta Alba Iulia. Ierarhul ortodox a evocat şi legăturile personale pe care le are cu Alba Iulia, locul în care a intrat în viaţa monahală şi unde a desfăşurat o importantă activitate, în apropierea IPS Andrei al Alba Iuliei.
Evenimentul, găzduit începând cu ora 14.30 , de sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (unde se desfăşoară activitatea bisericii ortodoxe româneşti cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") s-a bucurat de atenţia unui public numeros, tânăr şi interesat precum şi de prezenţa Consulului României la Stockholm, domnul Dumitru Hâncu şi a doamnei Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.


Alături de prezentarea principalelor aspecte legate de evoluţia istorică a oraşului , care au condus la locul special pe care îl ocupă actualmente Alba Iulia în conştiinţa românilor de pretutindeni, Florin Alexandru a făcut referire şi la amploarea proiectului local ce vizează reconstituirea cât mai exactă a cetăţii, prezentând într-un scurt film proiectul pe care autorităţile locale îl au în derulare, precum şi la moştenirea culturală şi arhitecturală deosebită a municipiului Alba Iulia. Aceste aspecte au fost completate cu imagini deosebit de sugestive care au fascinat pe cei prezenţi şi pe care Florin Alexandru Dănilă, pasionat printre altele de fotografie, le-a surprins în luna iulie a acestui an la Alba Iulia. Argumentele istorice ale expunerii au adus în atenţia celor prezenţi lucrările unor reputaţi istorici albaiulieni, printre care Prof Dr Vasile Moga (Din istoria militară a Daciei romane. Legiunea XIII Gemina, Cluj-Napoca, 1985) evocaţi de Florin Alexandru cu prilejul evenimentului de la Stockholm.


Evenimentul a fost urmat de un colocviu interesant pe tema integrării în Suedia, în cadrul căruia au prezentat aspecte de actualitate doamna Elena Borca, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia şi Gabriel, preşedintele organizaţiei de tineret a aceleiaşi asociaţii culturale.



Momente deosebite la Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm

Momente deosebite la Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm


În seara zilei de 14 august, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm; Bredängsvägen 260 s-a săvârşit, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.

Duminică, 15 august, Liturghia Arhierească a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă s-a organizat o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La Liturghia hramului au fost pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş. La final s-a organizat îndătinata agapă frăţească.

Slujbele speciale rânduite cu acest prilej binecuvântat au constituit momente deosebite pentru cei prezenţi.

`` Alba Iulia, peste două milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina``- Conferinţă ACTIV SPIRIT, cu participarea Preasfinţitului Dr. Macarie Drăgoi Episcop al Europei de Nord

`` Alba Iulia, peste doua milenii de istorie. Cetatea  Alba Carolina``- Conferinţă ACTIV SPIRIT, cu participarea Preasfinţitului Dr. Macarie Drăgoi Episcop al Europei de Nord




Duminică, 22 august 2010, sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (unde se desfăşoară activitatea bisericii ortodoxe româneşti cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") va găzdui, începând cu ora 14.30 conferinţa cu tema `` Alba Iulia, peste doua milenii de istorie. Cetatea medievala Alba Carolina``- susţinută de Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

În legătură cu argumentele abordării acestui subiect legat de istoria oraşului său natal, Florin Alexandru Dănilă precizează:

"Oraşul în sine are o vechime extraordinară, dovezi arheologice atestând faptul că acel spaţiu este locuit încă din  mileniile 6-5 I.H., adică de peste 7-8 mii de ani....nu mai vorbesc de evoluţia în timp a istoriei acestui loc: cetatea dacă Apoulon, castrul roman Apulum cu cele 2 aşezări civile de lângă el ce au transformat acest oraş în unul dintre cele mai mari şi mai importante centre urbane pe vremea romană, continuitatea elementelor de origine daco-romană în Evul Mediu, ce au transformat fostul castru într-o veritabilă cetate medievală ce a fost renovată şi îmbunătăţită cu fortificaţii adiacente în sec 18 D.H de catre habsburgi. Proiectul restaurării Cetăţii Alba Carolina, vechea cetate a oraşului, este impresionant.

Evident, nu putem ignora însemnătatea Alba Iuliei pt istoria românilor prin unirea provinciilor româneşti sub Mihai Viteazul, ulterior datorită zilei de 1 Decembrie 1918 şi construcţia Catedralei Reîntregirii.

Nu în ultimul rând, acest oraş în continuare îşi are locul în societatea românească prin importanţa sa spirituală, religioasă, prin tradiţia ortodoxă care s-a menţinut în ciuda furtunilor timpului.

Programul prezentării cuprinde o scurtă istorie a oraşului începând cu aşezarea de la Teleac- jud. Alba, cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, castrul Apulum, cetatea Alba Carolina şi evoluţia istoriei orasului după 1738 pana în prezent....dar generalităţi menite să facă pe oricine să înţeleagă ce înseamnă acest oraş. Spun generalităţi deoarece se poate vorbi la infinit, poate, despre aspectele pe care le-am amintit mai sus. În câteva minute voi prezenta într-un scurt film proiectul tridimensional al cetăţii medievale pe care autorităţile locale îl au în derulare, proiect ce vizează reconstituirea cât mai exactă a cetăţii aşa cum era ea. În final, voi prezenta o suită de poze din ``repertoriul`` personal ( sunt şi un pasionat al fotografiei, printre altele ) cu cetatea şi cele 2 catedrale, pentru a putea realiza cu adevărat amploarea proiectului local şi mostenirea culturală şi arhitecturală ce ne-au lăsat-o înaintaşii, lucruri care să ne facă să realizăm ce bogăţii culturale, istorice avem ( nu mai vorbesc de aspectul spiritual al tradiţiei ortodoxe care este incontestabil )."

Cu acest prilej, Preasfintitul Macarie Dragoi, Episcop al Europei de Nord, va vorbi despre moştenirea ortodoxă ce ţine de acest oraş şi despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

La eveniment au confirmat intenţia de participare Consulul României la Stockholm, domnul Dumitru Hâncu şi doamna Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului ” din Bredäng – Stockholm vă invită la "Hram"

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului ” din Bredäng – Stockholm

vă invită la ”HRAM”

 Cuvântul “hram” provine din limba slavonă şi înseamnă “casă”. Hramul unei biserici este  prilejul de a înţelege mai bine că biserica noastră este  Casa  în care sălăşluieşte Dumnezeu împreună cu Sfinţii Săi. În această casă suntem chemaţi şi invitaţi cu toţii să formăm o familie duhovnicească, locaş al comuniunii cu Dumnezeu dar şi cu noi toţi. Aici,  putem spune că este singurul loc unde toată lumea este “acasă”.
 În cultul ortodox, Maicii Domnului îi acordăm preacinstire sau supravenerare, iar celorlalţi sfinţi – cinstire. Aşa cum mărturisim în rugăciunile şi slujbele noastre, ea este „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii“. Maica Domnului este Maica Vieţii, cea care a născut pe Hristos Mântuitorul şi care ne ajută la mântuire prin rugăciunile de mijlocire către Fiul său, Biruitorul morţii. Ea este Împărăteasa heruvimilor, cămara întrupării lui Dumnezeu, uşa luminii, uşa vieţii și scara spre cer.
 La început, sărbătorile închinate Maicii Domnului nu se deosebeau de praznicele împărăteşti ale Mântuitorului Hristos. Ulterior, ca răspuns al Bisericii creştine împotriva ereziilor, a trebuit - prin Sinoadele Ecumenice al III-lea (din 431, de la Efes) şi al IV-lea (ţinut la Calcedon, în 451) - să se stabilească dogma privind persoana Maicii Domnului, care a fost recunoscută ca Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară. Putem considera că secolul al V-lea reprezintă momentul în care s-au definitivat dogmele privitoare la Maica Domnului şi, odată cu aceasta, sărbătorile şi cultul acordat Sfintei Fecioare Maria au primit o importanţă deosebită, stabilindu-se şi Postul Adormirii Maicii Domnului.
 După Sfântul Simeon al Thesalonicului (Patrologia Graeca 155, col. 901), acest post este ţinut pentru a cinsti şi mai mult cele două praznice care sunt în această perioadă, adică Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Hristos (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Prima sărbătoare este dătătoare de lumină, iar a doua este aducătoare de milostivire şi de mijlociri înaintea lui Dumnezeu pentru noi oamenii. Ca vechime, Postul Maicii Domnului este cel mai nou dintre toate cele patru posturi. Acest post este, (după cel al Paştilor şi al Crăciunului), al treilea ca însemnătate.
 Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este socotită de mai mulţi teologi drept „Paştele verii“, fiind sărbătoarea cea mai cunoscută în popor din acest anotimp şi cea mai importantă din cele închinate Născătoarei de Dumnezeu. După cum bine ştim, mai avem încă trei sărbători mari închinate Maicii Domnului: Buna Vestire, Naşterea Maicii Domnului şi Intrarea în Biserică. În privinţa asprimii acestui post, Postul Maicii Domnului se aseamănă cu cel al Paştilor şi trebuie menţionat că, în această perioadă, nu se săvârşesc nunţi.
 În Noul Testament Maica Domnului a fost prea cinstită de Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezatorul, care “s-a umplut de Duhul Sfânt” şi a zis: “Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?” (Luca 1, 41-42). După salutarea Elisabetei, însăşi Prea Sfânta Fecioară a mărturisit, ca într-o profeţie, că pe ea “o vor ferici toate neamurile” (Luca 1, 48).
 Când a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, să ia la Sine pe Maica sa, cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, printr-un înger, mutarea ei de pe pământ la viaţa cea cerească. Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare şi s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor, ca să se roage.
  S-a întors, apoi, acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe vecine că, mutându-se la ceruri, nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Şi a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale. Apoi şi-a luat iertăciune de la toţi şi, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii. Binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Şi multe vindecări s-au împărtășit tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.
    S-a făcut, atunci, tunet mare şi au venit de la marginile lumii, ca pe nişte nori, toţi Apostolii lui Hristos, la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Şi, începând Petru cântarea cea de îngropare, Apostolii au ridicat patul şi au petrecut, până la mormânt, trupul cel primitor de Dumnezeu. Sosind în satul Ghetsimani şi aşezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, aşteptând pe Apostolul Toma care, din dumnezeiască rânduială, lipsea. Sosind, Toma Apostolul era întristat că nu se învrednicise să vadă şi el chipul adormit al Maicii Domnului, ca şi ceilalţi Apostoli. Cu hotărâre de obşte, s-a deschis mormântul pentru el. Când s-a deschis, s-au minunat, căci au aflat mormântul fără sfântul ei trup şi era numai giulgiul lăsat, ca mângâiere şi mărturie nemincinoasă a mutării Născătoarei de Dumnezeu, cu trup cu tot, la ceruri. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi proslăvit, a fost mutată la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri şi acolo se roagă de-a pururi pentru noi.
 Biserica noastră o are ca ocrotitoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prin Praznicul Adormirii Maicii Domnului, şi îşi serbează hramul în fiecare an la 15 august.
 Si în acest an, în ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, se va săvârşi, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.
 Duminică, 15 august, orele 11.00 Liturghia Arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă se va organiza o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei noastre cu hramul Adormirea Maicii Domnului. După rânduiala Bisericii noastre, la Liturghia hramului vor fi pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş. La final se va organiza îndătinata agapă frăţească.
 Prin urmare, sunteţi invitaţi la sărbătoarea hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm; Bredängsvägen 260; 127 02 Skärholmen, prin participarea la slujbele speciale rânduite cu acest prilej binecuvântat.

ÎNDEMN LA SOLIDARITATE CREŞTINĂ CU CEI AFLAŢI ÎN SUFERINŢĂ

ÎNDEMN LA SOLIDARITATE CREŞTINĂ CU CEI AFLAŢI ÎN SUFERINŢĂ


Adresăm în continuare rugămintea tuturor creştinilor care au posibilitatea şi dragostea creştinească să ajute sinistraţii din zonele din România, afectate de inundaţii, să facă donaţii în bani, cu scopul de a contribui la sprijinirea semenilor noştri afectaţi de revărsările nemiloase a apelor.
 Contul de bancă: Swedbank (AB) Tumba Clearin nr: 8327-9  914945323-6 sau Bankgironummer  648-5338 cu specificaţia – SINISTRATI-Romania

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng, aflată sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Asociaţia Culturală Româno-Suedeză “Frăţia” şi organizaţia de tineret din cadrul Asociaţiei Culturale “Frăţia” - ACTIV SPIRIT din Bredäng-Suedia în colaborare cu Ambasada României din Stockholm şi Parohia luterană din Skärholmen.

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE PE LUNA AUGUST LA BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN BREDANG- STOCKHOLM

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE PE LUNA AUGUST

 Duminică   1  august    ora     11.00 - Sfânta Liturghie
 Vineri       6  august    ora     11.00 - Sfânta Liturghie
 SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI)
 - Dezlegare la peste
 Duminică   8  august    ora    11.00 - Sfânta Liturghie

 Sâmbătă 14 august, se va săvârşi, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.

Duminică, 15 august, orele 11.00 Liturghia Arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă se va organiza o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei noastre cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Duminică  22  august      ora    11.00 - Sfânta Liturghie

Duminică  29  august     ora    11.00 - Sfânta Liturghie
(Taierea Capului Sf. Prooroc IOAN BOTEZATORUL – Post)

OBS! –  1 august  -14 august  – Postul Adormirii Maicii Domnului

Bredäng  2010.06.27
Pr. Gheorghe BORCA.
Tel. 08-531 807 44
Mob. 070-432 19 80
http://www.stmaria.se/