Parintesc indemn

Dragii nostri, scriem aceste randuri si facem un apel calduros la intreaga comunitate romaneasca, cu insufletire unanima, sa contribuim fiecare dupa puterile noastre cu o suma cat de mica la alcatuirea temeliilor acestor asezaminte romanesti, care s-au inceput si care vor fi granita viitorului copiilor nostri. Ca sa putem impreuna, cu pace si credinta multa, sa ajungem pana la stralucita biruinta finala, sa ne putem ruga in limba noastra, in Biserica noastra pentru pomenirea neamului si a stramosilor nostrii.
Nici o donatie nu este prea mica – 20, 30 ,50 sau 1000 este pusa ca  jertfa pe altar pentru sufletul nostru. Acum avem nevoie de tot ce se poate oferi  si sponsoriza, chiar si imprumut este binevenit inaintea Lui Dumnezeu. Donatiile se pot trimite prin BG: 5296-2693 sau direct in contul Bisericii  8327-9, 23 561 278 - 5, sau personal  preotilor la Biserica din Bredäng,  in fiecare duminica inainte sau dupa Sfanta Liturgie. Avem scadenta facturilor pana la data de 31 octombrie, si nu sunt putine.
La data de 7 octombrie 2013 s-au inceput sapaturile pe pamantul nostru la Bredäng. Iata, darul Domnului nostru Iisus Hristos coboare-se din belsug asupra acestei  lucrari si asupra tuturor lucrarilor sfintei  noastre Biserici, ni-l trimite de sus tocmai in aceste solemne clipe asteptate de mai bine de un veac.
Biserica romaneasca din Bredäng trebuie sa se ridice cu ajutorul intregii comunitati si cu obolul darnic al fiecarui suflet de roman si fiu al Bisericii noastre stråmosesti.
Dumnezeu ne-a invrednicit  a ne mandri sa fim cea mai fericita generatie din istoria romanilor din intreaga Scandinavie pentru ctitoria acestui  Sfant Locas – apoi, datorie sfanta avem sa ne dovedim si vrednici de aceasta Binecuvantare.
Biserica si proiectul in INTREGIME apartine INTREGII  COMUNITATI ROMANESTI din Stockholm si intreaga Scandinavie, nu este al preotilor. Datoria lor este sa se roage pentru sufletele noastre. Ei sunt purtatori de har sfintitor si slujitori ai Sfantului Altar.
Este si o jertfa si  o dorinta istorica a fiecarui roman de a avea locasul nostru de inchinaciune, unde ne putem bucura de traditiile noastre stramosesti si sa ne plangem durerea si incercarile vietii si unde putem deschide o usa pentru toti cei in nevoi la orice ora din zi si noapte.
Evanghelia lui Hristos, credinta si mantuirea nu prezinta criterii nationale, precum ne spune Sfantul Apostol Pavel, zicand: "Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati imbracat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte barbateasca si parte femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti in Hristos Iisus" (Galateni 3, 27-28). De la Botez, crestinul este deja cetatean al Imparatiei lui Dumnezeu.
 "Dumnezeu va rasplati fiecaruia dupa faptele lui: viata vesnica celor ce, prin staruinta in fapta buna, cauta marire, cinste si nestricaciune, iar iubitorilor de cearta, care nu se supun adevarului, ci se supun nedreptatii: manie si furie. Necaz si stramtorare peste sufletul oricarui om care savarseste raul (...); dar marire, cinste si pace oricui face binele (...). Caci nu este partinire la Dumnezeu!" (Romani 2, 6-11).
Cuviosul Ghelasie de la Frasinei spune: "Revolta este de la diavol." La randul lor, toti Sfintii Parinti ne indeamna la smerenie si rabdare, iar nu la critica sau razvratire. Acestea din urma fac mai mult rau, decat bine, iar cine pricinuieste ispite este potrivnic lui Dumnezeu.
Noi preotii ne rugam la Dumnezeu pentru sanatatea celor care muncesc si pazesc zi si noapte aceasta Sfanta lucrare, pentru cei care, aduc la muncitori prinoase intru pomenirea celor dragi, pentru cei care, doneaza materiale si doneaza motorina ca totul sa decurga linistit si cu pacea Lui Dumnezeu. Ne rugam pentru fratii nostrii suedezi, care zi lumina se ostenesc la buna organizare in desfasurarea lurarilor si a intregului proiect.
Aducem multumiri Dumnezeiesti celor care au facut donatii si ne-au imprumutat  pentru ca sa tinem vie flacara Sfanta a acestei lucrari, cei care ne inteleg si duc Crucea alaturi de noi, le multumim si dorim cat de repede posibil sa rambursam imprumuturile cu promisiunile de rigoare si aleasa recunostinta.
Cu aceste cuvinte de parintesc indemn si smerita ruga vin la voi toti dragii mei – sprijiniti aceasta binecuvantata lucrare in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului  Duh.  Amin.

Preot, Gheorghe Borca si preoteasa Elena

Bredäng, 2013.10.27