Modele de patriotism şi spiritualitate, evocate la Stockholm în onoarea Zilei Naţionale a României

Modele de patriotism şi spiritualitate, evocate la Stockholm în onoarea Zilei Naţionale a României


 "Episoade însângerate ale istoriei României. Gheorghe I. Brătianu şi Valeriu Gafencu - de la suprimarea fizică la veşnicia spirituală."Acesta a fost titlul sub care , duminică, 28 noiembrie 2010, începând cu ora 16.30, la sala de conferinţe a Bisericii Suedeze din districtul Bredang, Stockholm, a avut loc o conferinţă susţinută de către domnii Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1Decembrie 1918- Alba Iulia, şi Dan Mardare.
 Expozeurile au fost însoţite de secvenţe video, descriind fragmente ale biografiei lui Gheorghe I. Brătianu precum şi a lui Valeriu Gafencu .



 Evocarea celor două personalităţi a constituit şi un prilej pentru a evidenţia necesitatea sublinierii existenţei unei ierarhii a valorilor româneşti perene în contextul unui eveniment important cum este Ziua Naţională a României. Reabilitarea acestor valori in societatea contemporană apare cu atât mai necesară cu cât discursul public, în general, s-a îndepărtat de expunerea modelelor de moralitate, sacrificiu şi spiritualitate, dedicate dezinteresat propăşirii idealurilor poporului român.





Evenimentul a fost dedicat Zilei Naţionale a României şi s-a bucurat de o audienţă numeroasă, fiind remarcată prezenţa doamnei Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.

Prelegerea despre Gheorghe I. Brătianu a fost susţinută de către Florin Alexandru Dănilă iar cea despre Valeriu Gafencu de către Dan Mardare.




Interesul comunităţii românilor din Capitala Suediei pentru evocările pe teme istorice din cadrul acestor manifestări, a fost confirmat şi cu prilejul activităţii culturale desfăşurate în ultima duminică a lunii noiembrie 2010. Cei ce frecventează biserica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi locaţie, sunt deja familiarizaţi cu seria de manifestări dedicate istoriei şi spiritului românesc, organizate sub sigla organizaţiei de tineret "Activ Spirit" aparţinând Asociaţiei Culturale româno-suedeze "Frăţia".

Pentru cei care au asistat la eveniment până la finalul acestuia, alături de subiectele deosebite, atenţia pentru detaliile expunerilor, implicarea emoţională şi elocinţa celor doi vorbitori au oferit un prilej de trăire românească autentică şi de abordare a problematicii reevaluării modelelor reprezentative pentru societatea românească contemporană, a autenticităţii şi vizibilităţii acestora atât în ţară cât şi peste hotare.