„Seară Grigore Cugler, diplomat şi scriitor român”, Rememorări prezentate de doamna Margaret Cugler Halling, în dialog cu domnul Constanţiu Mara 29 septembrie 2011

Ambasada României la Stockholm a anunţat că în cadrul ciclului de conferinţe RoSe pe care îl găzduieşte va avea loc în data de  29 septembrie 2011  evenimentul 

           „Seară Grigore Cugler, diplomat şi scriitor român”,
Rememorări prezentate de
doamna Margaret Cugler Halling, în dialog cu domnul Constanţiu Mara
29 septembrie 2011
Program:
Conferinţa: 18.30 - 19.00
Sesiune de întrebări şi comentarii: 19.10 -19.30
Cocktail: 19.30 – 20.30
Grigore Cugler a fost un muzician, grafician, diplomat şi scriitor român. S-a născut la Roznov, judeţul Neamţ, unde a învăţat limbile germană, română, spaniolă, franceză şi şi-a scris o mare parte din proza sa satirică. A fost fiul arhitectului austriac Karl von Kugler, vărul criticului de artă Petru Comarnescu şi, pe linie paternă, nepotul Matildei Cugler-Poni, poetă de la cenaclul Junimea, condus de Titu Maiorescu. A studiat muzica sub indrumarea lui Alfons Castaldi, George Enescu şi Mihail Jora, la Conservatorul din Bucureşti. În postura muzicianului începător, Grigore Cugler a compus cîteva lieduri şi valsuri şi a fost distins în 1926 cu premiul "George Enescu" la un concurs rezervat tinerelor talente.
Grigore Cugler a fost de asemenea, diplomat de carieră. Intrat în diplomație în 1927, devine atașat cultural la legația română din Bratislava, în anul 1941. În 1946 este numit consul la Oslo. Un an mai târziu, se refugiază în exil, stabilindu-se în capitala statului Peru, Lima, unde devine membru al orchestrei simfonice. Ca diplomat, Grigore Cugler a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Ulrica (în actele românești: Ulla Gerda Lizinca Matilda Dyrssen, de naționalitate suedeză, fiica unui fost atașat militar și nepoata amiralului-comandant al Marinei Regale Suedeze), cu care s-a căsătorit în noiembrie 1937, la București.
Margaret Cugler Halling, cea de-a doua fiică a lui Grigore Cugler, a trebuit să renunţe la exercitarea profesiei de arhitect în urma unei afecţiuni a văzului. Este traducător şi interpret în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Suediei, pentru limbile spaniolă, franceză şi engleză.
Constanţiu Mara este absolvent al Institutului „N.Grigorescu” din Bucuresti. S-a stabilit în Suedia din 1980. Se exprimă in multiple tehnici: pictură, mozaic, vitralii, frescă, sculptură. Publică poezie, proză şi eseuri în Romania, Italia, Suedia. Este prezent în dicţionare internaţionale de artă, între care: ”Romanian artists in the West”de I. Jianou şi „Dictionnaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs” de E. Benezit.

Participarea unor parlamentari români la Conferinţa RoSe din 29 septembrie 2011


Un comunicat al Ambasadei României la Stockholm  informează că la Conferinţa RoSe din 29 septembrie vor fi prezenţi şi un grup de parlamentari români, reprezentanţi ai Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, care participă la un program de întâlniri oficale, la Stockholm.
 
Potrivit comunicatului din delegaţie fac parte Dl. Victor Paul Dobre, Preşedintele Comisie, Dna Claudia Boghicevici, Vice Preşedinta Comisiei, şi Dl. Adrian Solomon, Secretarul Comisiei.