Rumänska Ambassaden i Stockholm bjuder på teaterafton:
Kvinnan i lågor
en bearbetning av Anton Tjechovs två enaktare – ”Frieriet” och ”Björnen”
Den rumänska teatern: Teatrul Municipal Turda
Regi och bearbetning: Zoltan Schapira; psykodesign: Dr. Olivia Costea.
Föreställningen ges på rumänska samt textas på svenska.
Plats: Folkets Hus i Hallunda, Borgvägen 1, 14569 Norsborg.
Datum: 22 oktober
Tid: kl: 19.00
Längd: 65 minuter
Transport: T-banan Hallunda
Samordnare: Kultur Utan Gränser, Sölvesborg
Vad har Tjechovs rollfigurer - med sina brinnande och intensiva upplevelser - gemensamt med oss nutida människor, tämjda att analysera och hantera våra känslor med en millimetrisk precision? Tjechovs rollfigurer upplever känslor, men kan inte uttrycka sig. För oss är det tvärtom!
Kanske är vi eminenta proffs - vi har goda kunskaper i affärspsykologi, men är odugliga på upplevelser och naturliga relationer i enlighet med vårt genetiska och kulturella arv. Just detta är ett känslomässigt öde hos många nutidsmänniskor.
De två pjäsernas budskap är enkelt: ”Så länge vi kan älska, så länge vi kan hata, så länge vi inte vet vad vi vill, var inte rädd – vi finns än!”( I. Marginean) Eller som rollfiguren Fadern skulle säga. ”Det var en stor glädje att vara på samma frekvens som hela gruppen.”
Dr. Olivia Costea, psykodesign
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dessa två pjäser av Tjechov ger tillsammans en tydlig bild av kvinnans emancipation. Själv har jag alltid önskat att jag kunde bygga en bro bakåt i tiden för att finna och hämta tillbaka universella mänskliga värden till våra nutida liv. Därför har jag befriat min berättelse från tidens och platsens begränsningar, d v s medvetet plockat bort den autoktona traditionalismen.
Med Olivia Costea blir hela uppsättningen filtrerad genom psykodesignens rigorösa verktyg. Vi har lyckats ge de successiva upplevelserna och konflikterna ett perspektiv på flera plan. Skådespeleriet och de sceniska rörelserna ger föreställningen ett högt estetiskt värde.
Prof. Dr. Zoltan Schapira