Despre românii din Suedia, FRĂŢIA şi ACTIV SPIRIT, la PRO TV Internaţional

   Emisiunea “De suflet” realizata de Anelise Salan si prezentata de Dana Rogoz, la ProTV Internaţional, si-a indreptat, recent, atentia si asupra romanilor din Suedia. Pentru a afla mai multe despre romanii din Scandinavia realizatorii emisiunii s-au documentat si au remarcat , printre altele, şi activitatea Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia. Şi din acest motiv, în cadrul emisiunii a avut loc un dialog în care a fost solicitată intervenţia telefonică a doamnei Elena Borca , preşedinta asociaţiei, discuţia focalizându-se pe proiectul demarat si susţinut de Frăţia, al construirii la Stockholm, a primei biserici cu specific arhitectural românesc din Scandinavia şi a unui complex cultural deosebit.   Tot in cadrul emisiunii "De suflet" de la Pro Tv Intrenaţional a fost luată în discuţie şi activitatea ACTIV Spirit , Organizaţia de Tineret a Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia. Emisiunea a fost realizată şi înregistrată sâmbătă 12 decembrie.
  Emisiunea "De suflet" este difuzată la Pro Tv Internaţional în fiecare sâmbătă, de la 20:30,
  Noul sezon al emisiunii De suflet, anunta realizatorii, a revenit în toamna acestui an, cu foarte multă culoare, distracţie şi invitaţi unul şi unul, într-un spaţiu complet nou, în fiecare sâmbătă, de la 20:30.
  Potrivit realizatorilor, fiecare ediţie va fi una foarte dinamică, exact ca şi prezentatoarea emisiunii Dana Rogoz, care este pusă pe şotii, pe confidenţe dar care este de asemenea pregătită să înveţe lucruri noi de la cei care se vor afla alături de ea, în platou.

"Cultural shock", an open-ended discussion

   In line with the "ACTIV SPIRIT" announced activities, on December 13, 2009 was held Colloquium named "Cultural Shock" (cultural impact on the individual).
  Theme, of particular interest especially for those currently integrated in Swedish society, was supported by the president Active Spirit, Gabriel Ursescu.
  The subject proved to be a good opportunity for participants to exchange opinions on personal experiences about various aspects of cultural shock.  
  The event took place in the conference room of the Swedish church in Bredang - Stockholm (near metro station).

"Şocul cultural", o discutie cu final deschis

  În conformitate cu programul anunţat al activităţilor ACTIV SPIRIT în data de 13 decembrie 2009 a avut loc conferinţa cu tema "Şocul Cultural (impactul cultural asupra individului)".
  Tematica, de un deosebit interes mai ales pentru cei care se integrează în prezent în societatea suedeză, a fost susţinută de către preşedinte Activ Spirit, Gabriel Ursescu. Subiectul s-a dovedit a fi un prilej bun pentru ca participanţii să facă schimb de opinii pe baza experienţelor personale în legătură cu diverse aspecte ale şocului cultural.
  Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (în vecinătatea staţiei de metrou).