Conferinţa cu tema `` Alba Iulia, peste două milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina``- susţinută în cadrul activităţilor Organizaţiei de tineret a Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia, la Stockholm, de către Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, a reprezentat, duminică, 22 august 2010, un eveniment care a subliniat importanţa Capitalei Spirituale a românilor aducând în discuţie atât importanţa evoluţiei oraşului de-a lungul istoriei cât şi perspectivele frumoase pe care le pot reprezenta proiectele de punere în valoare ale vestigiilor istorice care definesc personalitatea distinctă a Cetăţii Marii Uniri.
Preasfinţitul Dr. Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord, a onorat manifestarea în cadrul căreia a luat cuvântul, vorbind despre moştenirea ortodoxă ce ţine de acest oraş şi despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia însă şi despre nevoia cultivării credinţei ortodoxe şi identităţii româneşti în diaspora, ”pentru a nu ne înstrăina spiritual de noi înşine şi de poporul român”, după îndemnul Patriarhului României, adresat românilor de pretutindeni la Duminica românilor migranţi.
Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord a evocat alături de alte aspecte, importanţa unora dintre primele tipărituri în limba română , realizate la Alba Iulia, precum şi sacrificiile făcute pe altarul evoluţiei spirituale româneşti în strânsă legătură cu ceea ce a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta Alba Iulia. Ierarhul ortodox a evocat şi legăturile personale pe care le are cu Alba Iulia, locul în care a intrat în viaţa monahală şi unde a desfăşurat o importantă activitate, în apropierea IPS Andrei al Alba Iuliei.
Evenimentul, găzduit începând cu ora 14.30 , de sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (unde se desfăşoară activitatea bisericii ortodoxe româneşti cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") s-a bucurat de atenţia unui public numeros, tânăr şi interesat precum şi de prezenţa Consulului României la Stockholm, domnul Dumitru Hâncu şi a doamnei Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.
Alături de prezentarea principalelor aspecte legate de evoluţia istorică a oraşului , care au condus la locul special pe care îl ocupă actualmente Alba Iulia în conştiinţa românilor de pretutindeni, Florin Alexandru a făcut referire şi la amploarea proiectului local ce vizează reconstituirea cât mai exactă a cetăţii, prezentând într-un scurt film proiectul pe care autorităţile locale îl au în derulare, precum şi la moştenirea culturală şi arhitecturală deosebită a municipiului Alba Iulia. Aceste aspecte au fost completate cu imagini deosebit de sugestive care au fascinat pe cei prezenţi şi pe care Florin Alexandru Dănilă, pasionat printre altele de fotografie, le-a surprins în luna iulie a acestui an la Alba Iulia. Argumentele istorice ale expunerii au adus în atenţia celor prezenţi lucrările unor reputaţi istorici albaiulieni, printre care Prof Dr Vasile Moga (Din istoria militară a Daciei romane. Legiunea XIII Gemina, Cluj-Napoca, 1985) evocaţi de Florin Alexandru cu prilejul evenimentului de la Stockholm.
Evenimentul a fost urmat de un colocviu interesant pe tema integrării în Suedia, în cadrul căruia au prezentat aspecte de actualitate doamna Elena Borca, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia şi Gabriel, preşedintele organizaţiei de tineret a aceleiaşi asociaţii culturale.
2 comments:
Bravo Florin... Tine-o tot asa!!! Numai bine de aici din Anglia...
Felicitarile mele Florin pentru tot ce faci,te pup dulce...bafta in continuare...Ely- Alba Iulia
Post a Comment