Bilanţ la final de an 2014 pentru Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng-Stockholm

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord
Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng-Stockholm

Iubiți credincioși,

   Iată-ne aproape de sfârșitul anului 2014 în care am adus în Sfânta Biserică și aducem mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate cele trimise și primite prin mila Lui.

Biserica, este locul unde veșnicia încorporează timpul acestui veac. Rolul ei nu este acela de a înveșnici istoria, ci de a o sfinți. Misiunea ei este de a-l răscumpăra pe om pentru veșnicie,  în vederea obținerii adevăratei sale cetățenii – Împărăția Cerurilor, care nu este în și din lumea aceasta.
  
Deși Biserica este din cer, misiunea ei este una pământească. Chemarea ei se îndreaptă către toți iar glasul ei străbate veacurile, căci mărturisirea credinței creștine îi aparține doar Ei.
Biserica este taina, simbol și mod al prezenței lui Dumnezeu în lume, dar ea este și fenomen social, act și fapt istoric.
 
Iată dragii noștrii, s-au scurs aproape 8 ani de zile în care s-au depus eforturi supranaturale ca să ridicăm pentru noi Ierusalimul ceresc în Țara în care ne-am stabilit - Suedia. Am străbătut un drum spinos plin de greutăți dar am avut nădejdea în Dumnezeu care a fost Lumina pe tot acest pelerinaj al suferințelor.
  
Așa cum știți proiectul pentru executarea lucrărilor de construcție a Bisericii din Bredäng, a fost coordonat de două firme suedeze. Prima a intrat în concurs continuandu-se cu cea de-a doua firmă care din păcate a început lucrările pe pământ fără aprobarea Comunei Stockholm.

Aduși în această situație, Consiliul Asociației Frăția a hotărât prin ședință, schimbarea imediată a șefului de proiect, a inginerul de construcție și a șeful de control și calitate a lucrărilor.
 
Intervenind la autorități, am preluat întreaga refacere a documentației conform cerințelor și modificărilor primite după normele europene  cerute de Comună.
În cele două săptămâni avute la dispoziție s-a depus o muncă titanică împreuna cu Arhitectul, noul Șef de proiect și celelalte instituții: pompieri, instalații sanitare, ventilație, lift, transport, drumuri, metrou, stațiile de gunoaie, punctele coordonatoare pe hartă, pichetare, poziția clădirii și rezistența pământului, descrierea activităților din întreaga clădire și a întregului proiect, reușind să lăsăm la timp dosarul și cererea pentru dreptul de construcție în luna septembrie 2014. Toate acestea au necesitat cheltuieli foarte mari din partea noastră pentru plățile firmelor executante, pentru a primii aprobarile necesare la dosarul cu cererea dreptului de construcție care s-a lăsat la Comuna Stockholm.  A urmat apoi alte completări și modificări în următoarele luni. Actualmente suntem în așteptarea actului de drept pentru construcție(Bygglov) și planificarea începerii lucrărilor. În urma corespondenței oficiale din partea Comunei Stockholm, răspunsul este pozitiv cu mici modificări pe care arhitectul le va executa în termenul acordat până la data de 13 ianuarie 2015.

Au fost și sunt etape grele pe care le-am trecut prin rugăciune și nădejdea în Dumnezeu. El fiind Înaintemergătorul pentru ridicarea Altarului făgăduit și tot El prin mila și credința noastră a tuturora ne va duce la împlinire.

Este o jertfă și  o dorință istorică a fiecărui român de a avea locașul nostru de închinăciune, unde ne putem bucura de tradițiile strămoșești, să ne plângem durerea și încercările vieții și unde putem deschide o ușă pentru toți cei în nevoi.
   Biserica este singura care ne unește, fapt pentru care învățătura propovăduită de Iisus Hristos, credința și mântuirea nu prezintă criterii naționale, precum ne spune Sfântul Apostol Pavel, zicând: "Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus" (Galateni 3, 27-28). De la Botez, creștinul este deja cetățean al Împărăției lui Dumnezeu.
 "Dumnezeu va răsplăti fiecăruia după faptele lui: viață veșnică celor ce, prin stăruință în faptă bună, caută mărire, cinste și nestricăciune, iar iubitorilor de ceartă, care nu se supun adevărului, ci se supun nedreptății: mânie și furie. Necaz și strâmtorare peste sufletul oricărui om care săvârșește răul (...); dar mărire, cinste și pace oricui face binele (...). Căci nu este părtinire la Dumnezeu!" (Romani 2, 6-11).
   Aducem mulțumiri Dumnezeiești celor care au făcut donații și împrumuturi  pentru ca să ținem vie flacăra Sfântă a acestei lucrări. Celor care ne înțeleg și duc Crucea alături de noi, le mulțumim și dorim cât de repede posibil să rambursăm împrumuturile cu promisiunile de rigoare și aleasă recunoștință.
   Iubiti credincioși, calendarele  pe anul acesta au fost editate și comandate de către Episcopia noastră. Suma calendarului este de 30 kr. Costurile de expediere sunt următoarele: 14 koroane timbrele/plic, plicul, hârtia, comanda avizelor de plată  ( PG si BG )  acoperă suma până la 50 kr. Pentru aceasta am notat calendarul la summa de 50 kr cu mulțumiri pentru înțelegere.
   Mulțumim din adâncul inimii Preasfințitului nostru Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord pentru părinteasca sa purtare de grijă și pentru sprijinul său constant la ridicarea bisericii noastre din Stockholm-Bredäng. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie ne-a ajutat și pe noi prin colectele pe care le-a organizat  în unele parohii din Episcopia noastră a Europei de Nord dar și în România pentru a ne sprijini în ridicarea sfintei biserici. Totodată multumim pentru cele 50 de calendare foaie și 335 calendare agendă pe care ni le-a făcut în dar, cu mare efort, parohiei noastre pentru ca cele 30 de coroane cu care se vinde calendarul, însoțite poate de bruma dumneavoastră de milostenie, să poată contribui la susținerea lucrărilor de ridicare a acestui sfânt locaș românesc din inima Scandinaviei.
   Dragii noștri, am scris aceste rânduri ca să știți situația actuală și facem un apel călduros la întreaga comunitate românească, să contribuim fiecare după puterile noastre, în continuare cu donații pentru ridicarea Bisericii  din Bredäng. De aceea orice donație care se face este o jertfă pusă pe Sfântul Altar al Bisericii care se va ridica, pentru sănătatea și mântuirea nostră.
   Donațiile se pot trimite prin BG:5296-2693 sau prin transfer direct în contul Bisericii. Swedbank(AB), Rumänska Ortodoxa Kyrkan i Stockholm: 8327-9, 23 561 278–5, sau       PG: 657115-2 Nordea Bank, sau personal la Biserica din Bredäng,  în fiecare duminică înainte sau după Sf. Liturgie.
   Pentru informații referitoare la proiect nu ezitați să ne contactați la telefonul mobil:        0708 67 19 27 sau fix: 08 – 531 807 44, la care  suntem singurii în măsură să vă dăm răspunsuri corecte asupra demersului întregului proiect.

Marele Praznic al Nașterii Domnului să Vă umple casa de bucurie, iar Mântuitorul Hristos,  Arhiereul cel Veșnic, să Vă dăruiască pace în suflet, sănătate, putere și împliniri întru mulți și fericiți ani!  Hristos s-a nascut!  An Nou Fericit!  La multi ani 2015!

Preot paroh, Gheorghe Borca 
Elena Borca, președinta Asociatiei Culturale Frăția          Bredäng, 2014.12.18

No comments: