Rezonanţe spirituale şi istorice româneşti de la Alba Iulia la Stockholm

Conferinţa cu tema `` Alba Iulia, peste două milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina``- susţinută în cadrul activităţilor Organizaţiei de tineret a Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia, la Stockholm, de către Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, a reprezentat, duminică, 22 august 2010, un eveniment care a subliniat importanţa Capitalei Spirituale a românilor aducând în discuţie atât importanţa evoluţiei oraşului de-a lungul istoriei cât şi perspectivele frumoase pe care le pot reprezenta proiectele de punere în valoare ale vestigiilor istorice care definesc personalitatea distinctă a Cetăţii Marii Uniri.


Preasfinţitul Dr. Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord, a onorat manifestarea în cadrul căreia a luat cuvântul, vorbind despre moştenirea ortodoxă ce ţine de acest oraş şi despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia însă şi despre nevoia cultivării credinţei ortodoxe şi identităţii româneşti în diaspora, ”pentru a nu ne înstrăina spiritual de noi înşine şi de poporul român”, după îndemnul Patriarhului României, adresat românilor de pretutindeni la Duminica românilor migranţi.
 Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord a evocat alături de alte aspecte, importanţa unora dintre primele tipărituri în limba română , realizate la Alba Iulia, precum şi sacrificiile făcute pe altarul evoluţiei spirituale româneşti în strânsă legătură cu ceea ce a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta Alba Iulia. Ierarhul ortodox a evocat şi legăturile personale pe care le are cu Alba Iulia, locul în care a intrat în viaţa monahală şi unde a desfăşurat o importantă activitate, în apropierea IPS Andrei al Alba Iuliei.
Evenimentul, găzduit începând cu ora 14.30 , de sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (unde se desfăşoară activitatea bisericii ortodoxe româneşti cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") s-a bucurat de atenţia unui public numeros, tânăr şi interesat precum şi de prezenţa Consulului României la Stockholm, domnul Dumitru Hâncu şi a doamnei Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.


Alături de prezentarea principalelor aspecte legate de evoluţia istorică a oraşului , care au condus la locul special pe care îl ocupă actualmente Alba Iulia în conştiinţa românilor de pretutindeni, Florin Alexandru a făcut referire şi la amploarea proiectului local ce vizează reconstituirea cât mai exactă a cetăţii, prezentând într-un scurt film proiectul pe care autorităţile locale îl au în derulare, precum şi la moştenirea culturală şi arhitecturală deosebită a municipiului Alba Iulia. Aceste aspecte au fost completate cu imagini deosebit de sugestive care au fascinat pe cei prezenţi şi pe care Florin Alexandru Dănilă, pasionat printre altele de fotografie, le-a surprins în luna iulie a acestui an la Alba Iulia. Argumentele istorice ale expunerii au adus în atenţia celor prezenţi lucrările unor reputaţi istorici albaiulieni, printre care Prof Dr Vasile Moga (Din istoria militară a Daciei romane. Legiunea XIII Gemina, Cluj-Napoca, 1985) evocaţi de Florin Alexandru cu prilejul evenimentului de la Stockholm.


Evenimentul a fost urmat de un colocviu interesant pe tema integrării în Suedia, în cadrul căruia au prezentat aspecte de actualitate doamna Elena Borca, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-suedeze Frăţia şi Gabriel, preşedintele organizaţiei de tineret a aceleiaşi asociaţii culturale.



Momente deosebite la Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm

Momente deosebite la Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm


În seara zilei de 14 august, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm; Bredängsvägen 260 s-a săvârşit, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.

Duminică, 15 august, Liturghia Arhierească a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă s-a organizat o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La Liturghia hramului au fost pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş. La final s-a organizat îndătinata agapă frăţească.

Slujbele speciale rânduite cu acest prilej binecuvântat au constituit momente deosebite pentru cei prezenţi.

`` Alba Iulia, peste două milenii de istorie. Cetatea Alba Carolina``- Conferinţă ACTIV SPIRIT, cu participarea Preasfinţitului Dr. Macarie Drăgoi Episcop al Europei de Nord

`` Alba Iulia, peste doua milenii de istorie. Cetatea  Alba Carolina``- Conferinţă ACTIV SPIRIT, cu participarea Preasfinţitului Dr. Macarie Drăgoi Episcop al Europei de Nord




Duminică, 22 august 2010, sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang - Stockholm (unde se desfăşoară activitatea bisericii ortodoxe româneşti cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") va găzdui, începând cu ora 14.30 conferinţa cu tema `` Alba Iulia, peste doua milenii de istorie. Cetatea medievala Alba Carolina``- susţinută de Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

În legătură cu argumentele abordării acestui subiect legat de istoria oraşului său natal, Florin Alexandru Dănilă precizează:

"Oraşul în sine are o vechime extraordinară, dovezi arheologice atestând faptul că acel spaţiu este locuit încă din  mileniile 6-5 I.H., adică de peste 7-8 mii de ani....nu mai vorbesc de evoluţia în timp a istoriei acestui loc: cetatea dacă Apoulon, castrul roman Apulum cu cele 2 aşezări civile de lângă el ce au transformat acest oraş în unul dintre cele mai mari şi mai importante centre urbane pe vremea romană, continuitatea elementelor de origine daco-romană în Evul Mediu, ce au transformat fostul castru într-o veritabilă cetate medievală ce a fost renovată şi îmbunătăţită cu fortificaţii adiacente în sec 18 D.H de catre habsburgi. Proiectul restaurării Cetăţii Alba Carolina, vechea cetate a oraşului, este impresionant.

Evident, nu putem ignora însemnătatea Alba Iuliei pt istoria românilor prin unirea provinciilor româneşti sub Mihai Viteazul, ulterior datorită zilei de 1 Decembrie 1918 şi construcţia Catedralei Reîntregirii.

Nu în ultimul rând, acest oraş în continuare îşi are locul în societatea românească prin importanţa sa spirituală, religioasă, prin tradiţia ortodoxă care s-a menţinut în ciuda furtunilor timpului.

Programul prezentării cuprinde o scurtă istorie a oraşului începând cu aşezarea de la Teleac- jud. Alba, cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, castrul Apulum, cetatea Alba Carolina şi evoluţia istoriei orasului după 1738 pana în prezent....dar generalităţi menite să facă pe oricine să înţeleagă ce înseamnă acest oraş. Spun generalităţi deoarece se poate vorbi la infinit, poate, despre aspectele pe care le-am amintit mai sus. În câteva minute voi prezenta într-un scurt film proiectul tridimensional al cetăţii medievale pe care autorităţile locale îl au în derulare, proiect ce vizează reconstituirea cât mai exactă a cetăţii aşa cum era ea. În final, voi prezenta o suită de poze din ``repertoriul`` personal ( sunt şi un pasionat al fotografiei, printre altele ) cu cetatea şi cele 2 catedrale, pentru a putea realiza cu adevărat amploarea proiectului local şi mostenirea culturală şi arhitecturală ce ne-au lăsat-o înaintaşii, lucruri care să ne facă să realizăm ce bogăţii culturale, istorice avem ( nu mai vorbesc de aspectul spiritual al tradiţiei ortodoxe care este incontestabil )."

Cu acest prilej, Preasfintitul Macarie Dragoi, Episcop al Europei de Nord, va vorbi despre moştenirea ortodoxă ce ţine de acest oraş şi despre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

La eveniment au confirmat intenţia de participare Consulul României la Stockholm, domnul Dumitru Hâncu şi doamna Ruxandra Lupan, Ataşat Cultural al Ambasadei României la Stockholm.

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului ” din Bredäng – Stockholm vă invită la "Hram"

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului ” din Bredäng – Stockholm

vă invită la ”HRAM”

 Cuvântul “hram” provine din limba slavonă şi înseamnă “casă”. Hramul unei biserici este  prilejul de a înţelege mai bine că biserica noastră este  Casa  în care sălăşluieşte Dumnezeu împreună cu Sfinţii Săi. În această casă suntem chemaţi şi invitaţi cu toţii să formăm o familie duhovnicească, locaş al comuniunii cu Dumnezeu dar şi cu noi toţi. Aici,  putem spune că este singurul loc unde toată lumea este “acasă”.
 În cultul ortodox, Maicii Domnului îi acordăm preacinstire sau supravenerare, iar celorlalţi sfinţi – cinstire. Aşa cum mărturisim în rugăciunile şi slujbele noastre, ea este „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii“. Maica Domnului este Maica Vieţii, cea care a născut pe Hristos Mântuitorul şi care ne ajută la mântuire prin rugăciunile de mijlocire către Fiul său, Biruitorul morţii. Ea este Împărăteasa heruvimilor, cămara întrupării lui Dumnezeu, uşa luminii, uşa vieţii și scara spre cer.
 La început, sărbătorile închinate Maicii Domnului nu se deosebeau de praznicele împărăteşti ale Mântuitorului Hristos. Ulterior, ca răspuns al Bisericii creştine împotriva ereziilor, a trebuit - prin Sinoadele Ecumenice al III-lea (din 431, de la Efes) şi al IV-lea (ţinut la Calcedon, în 451) - să se stabilească dogma privind persoana Maicii Domnului, care a fost recunoscută ca Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară. Putem considera că secolul al V-lea reprezintă momentul în care s-au definitivat dogmele privitoare la Maica Domnului şi, odată cu aceasta, sărbătorile şi cultul acordat Sfintei Fecioare Maria au primit o importanţă deosebită, stabilindu-se şi Postul Adormirii Maicii Domnului.
 După Sfântul Simeon al Thesalonicului (Patrologia Graeca 155, col. 901), acest post este ţinut pentru a cinsti şi mai mult cele două praznice care sunt în această perioadă, adică Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Hristos (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Prima sărbătoare este dătătoare de lumină, iar a doua este aducătoare de milostivire şi de mijlociri înaintea lui Dumnezeu pentru noi oamenii. Ca vechime, Postul Maicii Domnului este cel mai nou dintre toate cele patru posturi. Acest post este, (după cel al Paştilor şi al Crăciunului), al treilea ca însemnătate.
 Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este socotită de mai mulţi teologi drept „Paştele verii“, fiind sărbătoarea cea mai cunoscută în popor din acest anotimp şi cea mai importantă din cele închinate Născătoarei de Dumnezeu. După cum bine ştim, mai avem încă trei sărbători mari închinate Maicii Domnului: Buna Vestire, Naşterea Maicii Domnului şi Intrarea în Biserică. În privinţa asprimii acestui post, Postul Maicii Domnului se aseamănă cu cel al Paştilor şi trebuie menţionat că, în această perioadă, nu se săvârşesc nunţi.
 În Noul Testament Maica Domnului a fost prea cinstită de Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezatorul, care “s-a umplut de Duhul Sfânt” şi a zis: “Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?” (Luca 1, 41-42). După salutarea Elisabetei, însăşi Prea Sfânta Fecioară a mărturisit, ca într-o profeţie, că pe ea “o vor ferici toate neamurile” (Luca 1, 48).
 Când a binevoit Hristos, Dumnezeul nostru, să ia la Sine pe Maica sa, cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, printr-un înger, mutarea ei de pe pământ la viaţa cea cerească. Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare şi s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor, ca să se roage.
  S-a întors, apoi, acasă şi a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe vecine că, mutându-se la ceruri, nu numai pe ele nu le va uita, ci pe toată lumea o va cerceta şi o va ocroti. Şi a împărţit văduvelor sărace veşmintele sale. Apoi şi-a luat iertăciune de la toţi şi, culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii. Binecuvântând pe toţi cei de faţă, şi-a dat sufletul în mâinile Fiului şi Dumnezeului ei. Şi multe vindecări s-au împărtășit tuturor celor bolnavi, prin binecuvântarea ei.
    S-a făcut, atunci, tunet mare şi au venit de la marginile lumii, ca pe nişte nori, toţi Apostolii lui Hristos, la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Şi, începând Petru cântarea cea de îngropare, Apostolii au ridicat patul şi au petrecut, până la mormânt, trupul cel primitor de Dumnezeu. Sosind în satul Ghetsimani şi aşezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, aşteptând pe Apostolul Toma care, din dumnezeiască rânduială, lipsea. Sosind, Toma Apostolul era întristat că nu se învrednicise să vadă şi el chipul adormit al Maicii Domnului, ca şi ceilalţi Apostoli. Cu hotărâre de obşte, s-a deschis mormântul pentru el. Când s-a deschis, s-au minunat, căci au aflat mormântul fără sfântul ei trup şi era numai giulgiul lăsat, ca mângâiere şi mărturie nemincinoasă a mutării Născătoarei de Dumnezeu, cu trup cu tot, la ceruri. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu şi proslăvit, a fost mutată la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri şi acolo se roagă de-a pururi pentru noi.
 Biserica noastră o are ca ocrotitoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prin Praznicul Adormirii Maicii Domnului, şi îşi serbează hramul în fiecare an la 15 august.
 Si în acest an, în ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, se va săvârşi, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.
 Duminică, 15 august, orele 11.00 Liturghia Arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă se va organiza o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei noastre cu hramul Adormirea Maicii Domnului. După rânduiala Bisericii noastre, la Liturghia hramului vor fi pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş. La final se va organiza îndătinata agapă frăţească.
 Prin urmare, sunteţi invitaţi la sărbătoarea hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng – Stockholm; Bredängsvägen 260; 127 02 Skärholmen, prin participarea la slujbele speciale rânduite cu acest prilej binecuvântat.

ÎNDEMN LA SOLIDARITATE CREŞTINĂ CU CEI AFLAŢI ÎN SUFERINŢĂ

ÎNDEMN LA SOLIDARITATE CREŞTINĂ CU CEI AFLAŢI ÎN SUFERINŢĂ


Adresăm în continuare rugămintea tuturor creştinilor care au posibilitatea şi dragostea creştinească să ajute sinistraţii din zonele din România, afectate de inundaţii, să facă donaţii în bani, cu scopul de a contribui la sprijinirea semenilor noştri afectaţi de revărsările nemiloase a apelor.
 Contul de bancă: Swedbank (AB) Tumba Clearin nr: 8327-9  914945323-6 sau Bankgironummer  648-5338 cu specificaţia – SINISTRATI-Romania

Parohia Ortodoxă Română ”Adormirea Maicii Domnului” din Bredäng, aflată sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Asociaţia Culturală Româno-Suedeză “Frăţia” şi organizaţia de tineret din cadrul Asociaţiei Culturale “Frăţia” - ACTIV SPIRIT din Bredäng-Suedia în colaborare cu Ambasada României din Stockholm şi Parohia luterană din Skärholmen.

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE PE LUNA AUGUST LA BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN BREDANG- STOCKHOLM

PROGRAMA SLUJBELOR RELIGIOASE PE LUNA AUGUST

 Duminică   1  august    ora     11.00 - Sfânta Liturghie
 Vineri       6  august    ora     11.00 - Sfânta Liturghie
 SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI)
 - Dezlegare la peste
 Duminică   8  august    ora    11.00 - Sfânta Liturghie

 Sâmbătă 14 august, se va săvârşi, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare şi Prohodul Maicii Domnului, înconjurându-se biserica cu Sfântul Epitaf. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, alături de Părintele Paroh Gheorghe Borca şi de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori.

Duminică, 15 august, orele 11.00 Liturghia Arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi soborul de preoţi şi diaconi, iar după slujbă se va organiza o procesiune la locul pe care se înalţă noua biserică a parohiei noastre cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Duminică  22  august      ora    11.00 - Sfânta Liturghie

Duminică  29  august     ora    11.00 - Sfânta Liturghie
(Taierea Capului Sf. Prooroc IOAN BOTEZATORUL – Post)

OBS! –  1 august  -14 august  – Postul Adormirii Maicii Domnului

Bredäng  2010.06.27
Pr. Gheorghe BORCA.
Tel. 08-531 807 44
Mob. 070-432 19 80
http://www.stmaria.se/