"Comunismul în România sau reeducarea unei naţiuni. Reeducarea, un eşec sau un triumf ?" a constituit, duminică 25 aprilie 2010, tema forumului Activ Spirit, susţinută de Florin Alexandru Dănilă, licenţiat în istorie al Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, la Stockholm în sala de expoziţii a Bisericii suedeze din cartierul Bredäng. Subiectul, extrem de vast şi plin de nuanţe, având capacitatea de a provoca în formele cele mai acute spiritul analitic precum şi de a explica unele dintre realităţile cele mai dure din România secolului XX , a ridicat problematica efectelor terorii îndreptate împotriva unui sistem tradiţional de valori, până în zilele noastre. Astfel, a intrat în discuţie inclusiv felul în care s-a repercutat fenomenul "reeducării" prin teroare a intelectualilor români, în închisorile comuniste, ipostazele în care efectele acestui experiment se fac simţite în societatea românească până în prezent. Perspectiva documentară, didactică, oferită de Florin Alexandru Dănilă în legătură cu unul dintre cele mai dureroase şi controversate capitole din istoria modernă a românilor a fost completată cu secvenţe sugestive din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" precum şi cu secvenţe ale mărturiei nuanţate a gânditorului, filosofului Petre Ţuţea, unul dintre cei mai iluştri supravieţuitori ai fenomenului Piteşti.
Profunzimea traumelor declanşate de fenomenul reeducării şi de teroarea la care au fost supuse elitele intelectuale ale României în perioada acestor experimente au fost confirmate de intervenţiile celor prezenţi la forumul pe această temă. Mesajul optimist al evenimentului rămâne însă acela că dezbaterea unui asemenea subiect reprezintă un semn de început al vindecării unor răni spirituale teribile suferite de societatea românească.
Istoria românilor - s-a dovedit de fiecare dată cu prilejul evenimentelor susţinute de-a lungul timpului de către Florin Alexandru Dănilă, la Stockholm, în cadrul activităţilor ACTIV SPIRIT - râmâne un subiect la care românii sunt extrem de sensibili dovedind de cele mai multe ori, o cunoaştere nuanţată, deşi nu întotdeauna în consens, a realităţilor istorice ale propriului popor. Efectul "terapeutic" şi de stimul pozitiv adresat românilor care au participat la expunerile pe teme istorice realizate de Florin Alexandru Dănilă la Stockholm a fost reconfirmat cu prilejul evenimentului de duminică.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment