EVENIMENT CULTURAL-There Is No Alternative

 10.03.2010 - 16.05.2010, Rumänska kulturinstitutet och Konsthall C
VERNISAJ miercuri 10 martie
17:00-20:00 Institutul Cultural Român de la Stockholm, Skeppsbron 20
17:00-22:00 Konsthall C, Cigarrvägen 14, Hökarängen
 La ora 18:30 va avea loc la ICR Stockholm o discuţie între Unnar Örn, Olivia Plender şi Kim Einarsson. Seara continuă la Konsthall C unde, începând cu ora 20:00, va avea loc petrecerea de redeschidere a centrului de artă.
 Artiştii participanţi: Petra Bauer, Pablo Bronstein, Melanie Gilligan, Anja Kirschner & David Panos, Ciprian Mureşan, Olivia Plender, Katya Sander, Michael Stevenson, Mona Vatamanu & Florin Tudor şi Unnar Örn
Curator: Olivia Plender în colaborare cu Kim Einarsson

 În anii 90, Margaret Thatcher a rostit afirmaţiile devenite acum legendare, There is no alternative şi There is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families. Cele două citate rezumă încrederea sa fermă în individualism şi convingerea că singura cale spre progres este capitalismul global. În deceniile următoare au avut loc fenomene precum căderea regimurilor comuniste, privatizarea, expansiunea capitalului financiar şi deregularizarea pieţei financiare.
 Folosind mijloace de exprimare artistică variate, de la performance şi film la text şi desene, artiştii din expoziţie problematizează felul în care aceste schimbări generează imagini şi concepte ce influenţează la rândul lor modul în care percepem realitatea înconjurătoare. Lucrările prezentate abordează o gamă largă de teme, de la relaţia dintre individ şi colectivitate, până la modul în care este produsă cultura şi scrisă istoria. În general, artiştii participanţi la expoziţie folosesc regizarea unor situaţii şi ficţiunea pentru a explora situaţia economică din prezent, prabuşirea sistemelor de protecţie socială şi relaţia problematică între capitalism şi ideea de libertate.
 Programul expoziţiei cuprinde mai multe evenimente. Duminică 10 aprilie Petra Bauer va susţine la Konsthall C performance-ul Swedish Stories – Part Three: How Can I Resist the Neo-Liberal Development?
 Proiectul este iniţiat de artista londoneză Olivia Plender şi cuprinde o serie de expoziţii organizate în diferite locaţii. Prima versiune a expoziţiei a fost prezentată la galeria The Drawing Room din Londra în octombrie 2008 şi a avut vernisajul la o zi după ce criza financiară a fost anunţată. Proiectul se modifică o dată cu schimbarea contextului în care este prezentat. La Stockholm expoziţia se desfăşoară la ICR Stockholm şi Konsthall C. Legat de această etapă a proiectului cele două instituţii partenere vor edita o publicaţie în toamna 2010.

No comments: