"În Suedia, regulile pentru români sunt regulile valabile pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană"




 Duminică, 17 ianuarie 2010, a avut loc o activitate ACTIV SPIRIT, în cadrul căreia, la solicitarea doamnei Elena Borca, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-suedeze FRĂŢIA, a fost prezentă doamna Adina Trunk, Program Manager Europa de Est - de la Christian Democratic International Center (KIC). Doamna Adina Trunk a avut amabilitatea de a oferi o serie de detalii despre problematica integrării în Suedia, temă asupra căreia s-a documentat în prealabil special pentru această activitate, cu precizarea că datele oferite sunt cu caracter general.
Evenimentul a avut loc la Stockholm, în sala de conferinţe a bisericii suedeze din cartierul Bredang, în care .se desfăşoară şi activitatea misionară a bisericii ortodoxe româneşti cu hramul Adormirea Maicii Domnului- preot Gheorghe Borca.
 Subiectul integrării în Suedia este aproape inepuizabil şi este evident mai amplu decât ceea ce ne-am propus în cele ce urmează. Este însă foarte important să precizăm că datele din materialul de faţă au caracter orientativ şi nu şi-au propus să dea răspunsuri definitive la multitudinea de întrebări şi probleme care se ivesc în viaţa oricui îşi propune să locuiască , să lucreze, să se adapteze în Suedia. Pentru cei care sunt mai puţin obişnuiţi cu realităţile suedeze, este bine de precizat că în această ţară regulile nu presupun nici un fel de tocmeală. Acesta este şi sensul în care trebuie interpretate informaţiile despre situaţiile cu care se confruntă cei care vor să se integreze în sistemul suedez.

Tematica a dezvăluit o implicare deosebită a celor prezenţi iar formula în care vom reproduce informaţiile este o sinteză care are forma unui interviu virtual în cadrul căruia întrebările sunt puse de toţi participanţii. Precizările făcute la începutul întâlnirii de către doamna Adina Trunk conţin, la rândul lor, informaţii interesante pentru tematica abordată.
Subliniem că prin aceste informaţii NU încurajăm pe nimeni să emigreze în Suedia.
Adina Trunk:

- Nu mă ocup zilnic de aceste probleme dar m-au interesat foarte mult pentru că atunci când m-a sunat doamna Elena Borca, mi-a prezentat nişte cazuri care mi s-au părut destul de şocante, ale unor români care au venit aici şi după câteva luni le-a fost promis să primească un anumit job. Acest job nu le-a fost dat pentru că, până la urmă, nu aveau acest număr personal de identitate de care aveau nevoie. Pentru a obţine acest număr personal de identitate le trebuia permisul de şedere. Acest permis de şedere nu se dă până când nu ai un job. Deci, există o dilemă şi un punct în care omul, oricât de mult ar încerca, nu poate să primească datele, actele necesare, astfel încât să fie efectiv un membru al societăţii.


Problema nu era atât de mult că aceste persoane nu ar fi putut să lucreze ci aceea că patronul firmei respective ar fi spus - "Fără personnummer nu puteţi să vă deschideţi cont în bancă, nu am cum să vă plătesc, nu puteţi să plătiţi impozit deci ar trebui să vă angajez la negru."


În Suedia, patronii în general şi oamenii sunt dispuşi mai puţin decât în alte ţări să angajeze oameni la negru. Aşa ceva nu se poate spune că nu există, dar, în general, suedezii vor să fie corecţi şi să angajeze oameni legal, într-un fel poate şi cu o gândire altruistă, pentru că în Suedia foarte mult se gândeşte că acest lucru este important nu atât de mult pentru ei ca patroni dar pentru omul respectiv, care trebuie să primească şi el o pensie, ajutorul social, să fie un adevărat membru al societăţii.


Am început să caut acest adevăr care se pare că există în zeci de versiuni posibile. Nu ştiu dacă am găsit acel unic adevăr adevărat, dar, vorbind cu mai multe persoane, se pare că totuşi se confirmă în ceea ce am observat eu că sunt problemele din ziua de astăzi.


Am vorbit în primul rând cu persoane de la Oficiul de Migraţie - Migrationsverket . Vă veţi confrunta la un moment dat cu aceste cuvinte care dacă nu vă sunt familiare, vor deveni. Aceasta entitate - Migrationsverket - este legată de guvern, deci nu este o entitate privată, şi se ocupă cu toate problemele care au de a face cu emigraţia în Suedia, inclusiv cu cei care vin aici în căutare de azil , etc.


Mi s-a semnalat că se pare că există noi reguli pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie. Toate persoanele cu care am vorbit au spus că nu au auzit de aşa ceva, cum că ar fi noi reguli pentru români. Singurul lucru pe care l-au spus este acela că regulile care sunt acum pentru români sunt regulile care există pentru toţi cetăţenii din Uniunea Europeană. Deci, nu există o regulă specială pentru cetăţenii români.
- Care ar fi aceste reguli?

Adina Trunk:

- Aceste reguli se pare că se pot aplica în toate ţările Uniunii Europene, în afară de ţările care au restricţii speciale pentru România, cum ar fi Marea Britanie, de exemplu.


Ca cetăţean european, deci, ca cetăţean român, ai voie să vii în Suedia şi să stai aici trei luni de zile, fără să prezinţi cuiva vreun act sau o dovadă că ai bani cu care să te întreţii, sau că ai cunoştinţe aici, rude, loc de muncă, şcoală, etc. Deci, timp de trei luni de zile, nu te întreabă nimeni, nimic. După aceste trei luni , sau după şase luni - dacă poţi să arăţi că îţi cauţi activ muncă sau că cineva îţi promite un loc de muncă - trebuie să te întorci la Migrationsverket pentru ca ei să te înregistreze în sistemul lor şi să-ţi elibereze permisul de şedere, acel UPEHOLTISTON, dar pentru asta trebuie să arăţi, ori că eşti în căutarea unui loc de muncă , ori că îl ai ori că studiezi, că eşti înscris la o şcoală. Cu acest permis de şedere, poţi să primeşti toate ajutoarele sociale ca orice cetăţean suedez: ajutor pt. chirie, dacă aceasta este prea mare, ajutoare pt. copii, etc.


Permisul de şedere temporar te poate face să ai aproape aceleaşi drepturi ca orice cetăţean suedez. Dar, dacă în timp de trei luni nu ai găsit un loc de muncă, nu eşti înscris la vreo şcoală, nu poţi să dovedeşti că ai căutat job activ, atunci nu au cum să-ţi dea acest permis de şedere, nu se poate să fie prelungit.


- Cum se marchează acest început al celor trei luni de zile, pt că nu se mai pune ştampilă în paşaport cetăţenilor UE?

Adina Trunk:

- Te întreabă, probabil, la început, când ai intrat în ţară şi dacă poţi să arăţi un bilet.

- Dacă nu ai biletul acesta?

Adina Trunk:

- Atunci, până la urmă, te cred pe cuvânt. Pe de altă parte, poate să se ia în calcul şi declaraţia iniţială despre sosire, inclusă în cererea pentru obţinerea numărului personal.


Există un detaliu care este foarte important de ştiut. Persoana cu care am discutat la Migrationsverket mi-a spus aşa: Dacă timp de trei luni nu poţi să dovedeşti că ai un job sau nu eşti înscris la şcoală şi nu poţi să arăţi că o să primeşti un job în următoarele săptămâni, atunci ceea ce trebuie făcut este să ieşi în afara Suediei, chiar dacă asta ar fi o deplasare în Danemarca. Deci, nu trebuie să mergi peste mări şi ţări, trebuie să treci podul până în Danemarca să vadă că ai ieşit din ţară şi te-ai întors. Dacă nu vrei să stai o noapte la hotel în Copenhaga, poţi să te întorci în aceeaşi zi şi să ai biletul. Dacă o credem pe persoana cu care am vorbit, atunci este clar că nu sunt reguli noi.


Să recapitulăm:


Trei luni de zile fără nici un fel de întrebare, după trei luni de zile, mers înapoi la Migrationsverket şi dovedit că există un loc de muncă, o promisiune, sau că se caută un loc de muncă activ - ca aţi fost la mai multe interviuri, că aţi fost la mai mulţi patroni, etc.- sau că există o şcolarizare. Pe baza acestora se poate primi acest permis de şedere. Cu acest UPEHOLTISTON, dacă se întâmplă să vă pierdeţi locul de muncă să aveţi nevoie să primiţi ajutor pentru locuinţă, alte feluri de ajutor, se poate primi acest ajutor de la comuna din Suedia în care sunteţi. Regulile pentru acest ajutor, cum se dă, cât de repede poţi să-l primeşti, depind de fiecare comună în parte. Stockholm este diferit de Goteborg , Malmo, etc.


Al doilea actor important în acest aspect este Skateverket care se ocupă şi de această înregistrare care este foarte importantă pentru toţi cetăţenii din Suedia, înregistrarea identităţii după numărul personal. Acesta este compus din data naşterii plus patru numere. Această evidenţă sau numărul personal este cel mai important lucru, pe care orice copil din Suedia îl învaţă pe de rost. Este poate cel mai important număr din Suedia, mai important numărul de telefon. Dar, ca să primeşti acest număr personal de identitate, trebuie să ai permis de şedere. Asta înseamnă că trebuie să ai ori un job, ori să mergi la şcoală ori să ai o promisiune de angajare. Problema este că fără acest personnummer nu poţi să deschizi un cont în bancă, ceea ce înseamnă că, chiar dacă cineva vrea să te angajeze, nu poate, pentru că nu poate să-ţi plătească banii, legal, nu poate să plătească impozit.


Am înţeles că există cazuri fericite, când s-a primit acest număr de identitate fără dovadă de şcoală, loc de muncă, etc. Este un lucru foarte bun, dar se pare că nu este corect, persoanele respective au avut noroc. Este mai bine să fii fericit că ai obţinut acest număr personal fără să fi făcut acea dovadă decât să vii aici şi să crezi că se obţine aşa uşor şi apoi să te trezeşti cu probleme. Informaţia corectă este cea mai importantă chiar dacă la început pare mai grea şi mai dezamăgitoare.


Am întrebat, cum se poate aşa ceva, nu se leagă, cetăţeanul nu poate astfel să primească nici jobul nici numărul personal... Atunci, există ceva care se aseamănă cu personnummer şi se numeşte Samordningsnummer. Acest Samordningsnummer nu poţi tu ca cetăţean să baţi la uşă, să-l ceri, daţi-mi-l. Dar, dacă poţi să dovedeşti că eşti pe cale să primeşti un job sau că ai nevoie de acel număr, dar nu ţi se dă pentru că nu ai încă dovada locului de muncă, atunci, Skateverket are voie ca instituţie să spună ok, noi putem să-l rugăm pe cetăţeanul care lucrează cu actele tale să primească un ordin să-ţi dea acest Samordningsnummer.


- Care este diferenţa?

Adina Trunk:

- Personnummer este format din data naşterii plus patru cifre. Aceste patru cifre spun dacă eşti venit din altă ţară, dacă eşti bărbat sau femeie, în ce parte a Suediei de afli. Acest Samordningsnummer se aseamănă dar la data naşterii se adaugă cifra 60. Deci, dacă cineva este născut pe 6 martie, în loc este trecută cifra 66.


Cu acest Samordningsnummer poţi deschide un cont în bancă, iar cu asta se rezolvă multe. Având un cont în bancă , poţi să plăteşti chiria, să ai salariu, etc. Acest cont este foarte important în Suedia, fără el nu poţi face aproape nimic. Dacă nu ai norocul să primeşti personnummer există posibilitatea să primeşti acest Samordningsnummer care este provizoriu, pe perioada pe care ei consideră că vei avea nevoie. Cu Samordningsnummer, te duci la bancă şi deschizi contul.


Trebuie să existe cineva care să dovedească identitatea, să o confirme, pentru că numai atunci poţi să primeşti de la Skateverket o dovadă că, într-adevăr, numele corespunde cu un anumit număr personal.


În Suedia, un paşaport nu este considerat ca piesă de identitate, numai acest ID - kurt care acum este eliberat de la poliţie, înainte era eliberat din mai multe locuri.


Upeholtilston este permisul de şedere. Există permisul de şedere ca atare, pe care poţi să-l primeşti pe baza paşilor pe care i-am enumerat anterior. După cinci ani de şedere aici, poţi să primeşti permis permanent de şedere .


Dacă ai stat în Suedia cinci ani şi ai plătit impozit poţi să primeşti un permis de şedere permanent. După cinci ani ai voie să votezi la nivel naţional. Partea cu cetăţenia este diferită. Dacă cineva vrea asta, după cinci ani de şedere aici, ai voie să-ţi depui actele pentru obţinerea cetăţeniei.

- Există reţete de succes în Suedia?


Adina Trunk:


- Succesul este ceva foarte subiectiv. Pentru unii asta înseamnă să aibă o viaţă liniştită, un apartament şi să aibă din ce să-şi plătească datoriile. Dacă succesul înseamnă să ai o viaţă calmă în care să nu ai grija banului, dacă asta este reţeta de succes despre care vorbim, plus integrarea în societatea suedeză, cred că reţeta succesului înseamnă să laşi în spatele tău ce ştii din ţara din care vii, nu neapărat să uiţi ce ai învăţat acolo, dar să fii cu mintea deschisă pentru valorile societăţii suedeze, să fii deschis să înveţi, să accepţi şi lucrurile bune şi pe cele rele. Tu ai ales să vii aici.


Cheia integrării în societatea suedeză ţine şi de limbă dar şi de voinţa de a te adapta la felul tău de a trăi. Suedezii, oricât de deschişi ar fi, tot vor ca oamenii să interacţioneze cum sunt ei obişnuiţi. Contactul cu suedezii, nu numai cu alte naţionalităţi de aici, este foarte important. Există foarte multe reguli sociale care nu sunt scrise undeva şi care trebuie învăţate. Învăţatul limbii înseamnă un efort enorm şi poate este cel mai mare efort care trebuie făcut pentru integrarea în societatea suedeză. Nu se aşteaptă nimeni ca un nou venit aici să vorbească suedeza perfect. Dacă mai are norocul să vorbească şi o limbă ca engleza, este mai uşor de integrat. Limba este foarte importantă. Există cursuri gratuite pentru toţi cei care au primit acest permis de şedere , care se numesc SFI, (Svenska For Invandrare), suedeza pentru emigranţi. Depinde unde te afli, aceste cursuri pot fi mai mult sau mai puţin bune.

- Se recunosc diplomele obţinute în altă parte?

Adina Trunk:

- Da, mai mult, se pot obţine la SFI cursuri de limbă pentru specializarea făcută. Pentru meserii, la fel.


Pentru mulţi, munca la negru este una dintre cele mai bune modalităţi de a avea un venit la început. Nu este însă o soluţie bună. Este mai bună o practică pe baza căreia să poţi arăta că eşti în căutare decât munca la negru


Practica este foarte importantă. Te duci la Arbetsformedlingen, instituţia care se ocupă de angajări şi le spui că ai experienţă într-un domeniu şi ai nevoie de practică. Sau, există firme care se ocupă de anumite domenii. Se poate întreba, pot face practica la dumnevoastră, vorbind suedeza limitat? Am lucrat o perioadă, am o experienţă în acest domeniu şi vreau să-mi încep o viaţă nouă în Suedia. Trebuie totul explicat foarte sincer.


Pentru cei care au copii, un lucru care trebuie ştiut este că firma nu plăteşte, la fel ca şi pentru practică , dacă există un copil, concediu. Mulţi ezită să folosească acest drept crezând că solicită firma. Acest concediu este achitat de Casa de asigurări . Foarte multă lume crede că aceşti bani sunt plătiţi de la firmă. Ei sunt plătiţi de casa de asigurări.


În ceea ce priveşte aducerea celorlalţi membri ai familiei, se pare că de la 1 aprilie 2010, ca să aduci familia trebuie să dovedeşti că ai un job sau un venit pentru întreţinere.

- Când şi cum e bine să vii şi să nu vii în Suedia?

Adina Trunk:

- Situaţia ideală care ar fi? Ca persoana care vine în Suedia să fie foarte bine informată despre ceea ce înseamnă să trăieşti în Suedia. A face o cercetare în măsura posibilităţilor care există pentru fiecare este foarte bine. Să se ia contact cu persoane care trăiesc în Suedia şi care să explice care este exact situaţia în care trăieşte fiecare după care, să se gândească, eu am o profesie, să mă uit pe internet, ce firme există, cine lucrează în acest domeniu, pentru ca măcar să aibă o idee despre conjunctura în care vine. Dacă vii şi nu cunoşti pe nimeni, nu ai un loc de muncă, o să-ţi fie foarte greu. Foarte multă lume cheltuind aici banii economisiţi, pleacă înapoi în ţară deziluzionaţi. Cea mai mare parte a cercetării locului unde se doreşte plecarea, trebuie făcută înainte de a veni aici. Trebuie studiată posibilitatea de a merge la interviuri la anumite firme, potenţiali angajatori, înainte de a veni aici.


Depinde în ce domeniu te afli, poţi să găseşti un job în Suedia, vorbind numai engleza, dar măcar pe aceea trebuie să o vorbeşti. În multe domenii care au de a face cu munca manuală , de multe ori îţi ajunge să vorbeşti engleza. Trebuie să te faci înţeles, aceasta este ideea. Pentru anumite munci trebuie să comunici. Este o idee bună să pui limba suedeză la punct înainte să pleci din ţară. Nu este o situaţie în care poţi să te duci din uşă în uşă. primul rând, suedezii sunt reticienţi să angajeze pe cineva a cărui cultură , limbă, nu o cunosc şi nu o înţeleg. Sunt puţini români care locuiesc aici. Pentru unii, România înseamnă un lucru interesant, pozitiv, dar pentru alţii înseamnă şi probleme. Trebuie să ai un CV bine pus la punct pentru a avea un job. Acest CV trebuie să fie ordonat, făcut ca la carte. Trebuie să existe măcar două persoane care să te recomande, care să lucreze în domeniul respectiv. Poţi să le trimiţi prin poştă sau internet. După o săptămână sau două se poate telefona pentru confirmare şi se poate întreba daca e oportună prezentarea la un interviu. Există uneori şi discriminare pe baza numelui. Acum, din ce în ce mai mult, se fac aplicaţii anonime pentru joburi.


Arbetsformedlingen are un site unde se pot găsi toate joburile, pe domenii. Este o sursă de informare în această temă. Există şi organizaţi private care lucrează în angajarea oamenilor temporar pentru anumite firme.

- Cât de importante sunt recomandările şi actele doveditoare?

Adina Trunk:

- Recomandările sunt foarte importante, dar cel mai important este contactul personal. Dacă cineva vede că tu ca individ eşti serios, nu ceri luna de pe cer şi vrei să munceşti, îţi dă o şansă. Este foarte important să ajungi la acel interviu, fără interviu este mai greu. Iarăşi, recomandarea este importantă din partea cuiva care stă aici de mai mult timp şi vorbeşte limba suedeză. Recomandările din ţară sunt bune atâta timp cât pot fi contactaţi telefonic cei care au dat recomandarea.



.

5 comments:

Anonymous said...

BUN ARTICOLUL! n-am ce zice.. stiam deja despre aceste lucruri pt k sunt in suedia de ceva timp. am trecut prin toate situatiile descrise mai sus.. poate daca as fii stiut toate aceste lucruri inainte sa plec din romania ,mi-ar fii fost de mare ajutor. vroiam sa zic ca mai exista o posibilitate destul de mare pt romanii nostrii: sa-si scchimbe vechiul pasaport cu unul nou,biometric(cu cip). in felul acesta le va fii mult mai usor cu personnummer-ul. multa bafta romanilor dornici cde emigrare. anka

Anonymous said...

Vreau ca in viitorul meu sa fac o calatorie in Suedia sa vad ce si cum si poate ca daca imi va placea sa raman acolo...Cred ca articolele de pe internet ma vor ajuta mult sa aflu cate ceva inainte de a pleca acolo. Foarte bun articolul, cred ca m-a pus putin pe ganduri dar in fine cred ca voi face fata! Mersi celor care posteaza asemenea articole, sa stiti ca sunt de MARE AJUTOR!

Anonymous said...

vreau sa va intreb se poate face numar person valabil doar pe 3 luni de zile ,dar in acest timp trebuie sa ma inscriu la scoala si sa dovedesc ca ,imi caut de munca ..multumesc

Anonymous said...

Inainte de a incerca sa va stabiliti in Suedia v-ar fi de mare ajutor daca v-ati cit mai real si de la sursa. Limba, cultura, sistem, etc.

Anonymous said...

Inainte de a incerca sa va stabiliti in Suedia v-ar fi de mare ajutor daca v-atiinforma cit mai real si de la sursa.De exemplu: limba, cultura, sistem, etc.